Automatische ondertiteling via de computer

Er zijn twee soorten ondertitels voor de televisievolger van het Binnenhof. Wat er enkele dagen na de (semi-)live-uitzending onder gezet wordt, stemt in principe overeen met wat de tekst is van het ongecorrigeerde verslag door de stenografen. Dat is prima. Tot het zo ver is, moet iemand met een wat slechter gehoor het doen met live ondertiteling. Dat is bar van kwaliteit, al hangt het van de spreker af.
Wie Eric Wiebes ondertiteld zag spreken bij de Inloop van het kabinetsberaad op 15 mei 2020 kon vrijwel geen discrepantie waarnemen tussen het oog en het oor. Wie daarvóor zijn collega Wouter Koolmees had beluisterd, kon Teletekst 888 beter uitschakelen. Hij wilde niet reageren op alle gedichten, zei Koolmees, in werkelijkheid sprak hij van “alle geruchten”. De ondertiteling raakte op het literaire spoor en hoorde hem aansluitend de muze Calliope noemen – maar wat de bewindsman eigenlijk zei?
Dat Vos impact stond er – lees “die forse impact”. Da’s groentes Q-Park! zagen we: ik hoorde eerder “deze groei, deze krimp” ten tijde van de krokussen, lees “de coronacrisis”.
Waar Koolmees sprak van het steunprogramma NOW verstond de machine AOW, “gigantische aantallen” werden chaotische aantallen. “Zorgen dat die krimp er…” werd geïnterpreteerd als zorgde Quimper.
Bar en boos makend.
Op 16 april was er een technische coronabriefing aan het Binnenhof met onder meer mevrouw Van Diemen-Steenvoorde als getuige-deskundige. De computer kon haar fantastisch volgen – het hangt dus vooral van de spreker (m/v) af en Wouter Koolmees hoort (althans in dat opzicht) bij de ongeschikten.
Vrijdag na de Inloop besloot het kabinet (blijkens een persbericht van 15.38 uur dus na afloop): “Dr. J.A.A.M. (Ronnie) van Diemen-Steenvoorde wordt directeur-generaal Curatieve Zorg bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.”
De Commissie van VWS van de Tweede Kamer moet haar blijven uitnodigen – ook in het belang van degenen met een slechter gehoor.
Dit stuk verscheen eerder op het blog van Siemon Reker
Wellicht weet u meer dan ik, maar ik dacht dat de live ondertiteling in de Tweede Kamer – en ook voor programma;’s van de NPO – niet door een computer wordt gemaakt, maar nog steeds door mensen, in dit geval door medewerkers van de Dienst Verslag en Redactie. Het is ook heel moeilijk om simultaan goed te luisteren en gelijk te typen. Voor het typen wordt gebruik gemaakt van een speciaal – en duur – toetsenbord, de Velotype. Ook de NPO maakt van dit apparaat gebruik.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Velotype