Dit voorjaar plande de Master Letterkunde van de Radboud Universiteit in samenwerking met Nijmeegse Openbare Bibliotheek een lezingenreeks gewijd aan de romans van Frans Kellendonk. In 2020 is het dertig jaar geleden dat Kellendonk overleed en het was een mooie gelegenheid om aan de hand van specialisten door het werk geleid te worden van een van de belangrijkste Nederlandse auteurs van 20ste-eeuwse eeuw.
Door de corona-maatregelen moest de reeks helaas vroegtijdig afgebroken worden. Als klein goedmakertje verzorgde Jos Joosten, hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit, donderdagavond 28 mei vanuit de Thiemeloods in Nijmegen via internet een verkorte versie van zijn oorspronkelijke college over Kellendonks meest geruchtmakende roman Mystiek Lichaam uit 1986. Bijgaand de opname van zijn lezing.
Voor wie niet de hele lezing uitzit bij dezen alsnog ook de door Joosten uitgezette kijkersvraag, over een ‘detail van een detail’ in Mystiek Lichaam. Een van de hoofdpersonages in de roman is weduwnaar A.W.Gijselhart. Over zijn jonggestorven echtgenote verneemt de lezer heel weinig, behalve één klein feitje, namelijk haar precieze moment van sterven: in ‘de nacht van twee op drie maart 1963’. [HCW p.401] Waarom zou Kellendonk zo precies zijn over deze datum? Is daar enige meerwaarde aan toe te kennen. Cruciaal voor de interpretatie van de roman is het oplossen van deze vraag ongetwijfeld niet, maar misschien toch een aardig tijdverdrijf in enig ledig moment tijdens deze corona-tijden.
Laat een reactie achter