Door Nicoline van der Sijs
Er is nooit systematisch onderzocht door wie en waar Nederlandse afleidingen als stommerd, stommeling, stommerik of stombo, of behulpzaam, behulpelijk, of godin, godes worden gebruikt. Bestaan er regionale verschillen binnen de standaardtaal van Nederland, Vlaanderen, Suriname en de Nederlandse Antillen? Bestaan er dialectverschillen binnen de Lage Landen, of zijn er generatieverschillen? En hebben deze woorden voor alle gebruikers dezelfde betekenis, of verschilt dat?
Om de antwoorden op deze vragen te kunnen vinden heb ik een vragenlijst opgesteld. Iedereen die Nederlands of Fries spreekt, of een streektaal als Nedersaksisch, Limburgs, Brabants, Zeeuws, kan deelnemen. Het invullen van de vragenlijst duurt 10 à 20 minuten. Uw gegevens worden volledig anoniem verwerkt en niet aan derden doorgegeven. Hoe meer mensen de vragenlijst invullen, hoe beter inzicht we krijgen in de situatie, dus we zijn u erg dankbaar voor het invullen. Kent u geïnteresseerden, stuur dan de link naar de vragenlijst aan hen door. Alvast bedankt!
- Vul de vragenlijst in.
- Voor vragen of opmerkingen kunt u een berichtje sturen naar Nicoline van der Sijs: post@nicolinevdsijs.nl
Sarah zegt
De link naar de vragenlijst lijkt niet te werken!
Ronald V. zegt
Ik heb ook moeite met het versturen van de vragenlijst. “U heeft niet alles ingevuld” . Nou, dat had ik wel voor zover ik het tenminste zag.
Mevrouw Van der Sijs is een goede onderzoekster. Ze verdient alle hulp van het publiek. Maar de boel zou wel moeten werken. Misschien kan een slim jongmens mevrouw Van der Sijs een beetje helpen? Of weet ik veel. 🙂
Mient Adema zegt
Twee keer kwam ik een woord tegen dat ik niet gebruik. Heb het toen toch maar aangekruist en in “een ander woord” verteld dat ik het niet gebruik. Beetje inventief voor ’t goede doel, denk ik dan.
Gerard van der Leeuw zegt
Het is niet altijd zo eenduidig. Als ik (Nederlander_) met een Vlaming spreek, gebruik ik bewust of onbewust, dat weet ik eigenlijk niet, meer Vlaamse woorden dan anders. Ik ken die woorden wel, want ik hen nogal wat Vlaamse literatuur (van Streuvels en Timmermams tot van Ostaijen, Elschot, Claus en De Wispelaere aam toe. hH
Hans zegt
Ik dacht eerst ook dat het niet goed werkte, maar ik bleek een een paar keer toch iets vergeten te zijn. Ik heb de vragenlijst uiteindelijk kunnen invullen én versturen.
petra1945 zegt
Allemaal goed en wel — maar als zo’n vragenlijst continu moeilijk doet, haak ik af. Dan is hij misschien wetenschappelijk correct opgezet, maar niet praktisch en niet klantvriendelijk, dus dan ben je je deelnemers snel kwijt.
Ron Willard zegt
De vraag op pagina 1 is “Welke woorden gebruikt u (weleens)?” Dan kan het dus zo zijn dat je geen enkel woord uit een rijtje gebruikt (of zelfs maar kent) en dus ook niets aanvinkt. Je krijgt dan echter de rood gemarkeerde tekst te zien: “Niet alle rijen zijn behandeld”. En dit was volgens de nieuwsbrief de 2e poging, want vorige week waren er technische problemen. Een technisch of redactioneel probleem is er dus nog steeds en ik weet niet wat ik nog meer was tegengekomen. Ik ga niet zomaar wat aanvinken, dus kap ermee.
Anoniem zegt
Ik kreeg ook de mededeling dat ik niet alles had ingevuld, maar kon niet achterhalen waar dan niet. Afgehaakt. Jammer.
Anoniem zegt
Helaas kwam ik na pagina 3 ook niet verder. Kreeg melding dat ik bij het aanvinken van verschil in betekenis iets moest invullen. Dat had ik al gedaan, maar hij bleef haperen.