Verwarwoordenboek vervolg (193)
Door Jan Renkema
In het Verwarwoordenboek worden zo’n 500 woordparen behandeld met vaak onduidelijke verschillen: afgunst-jaloezie, bloot-naakt, geliefd-populair, plaats-plek, enz. Talrijke lezers hebben woordparen aangedragen met het verzoek om ook die te behandelen. Vandaar deze wekelijkse rubriek.
Mocht u ook een ‘verwarpaar’ behandeld willen zien, plaats dan een reactie onder deze rubriek. Kijkt u dan wel even op de website om te zien of de woorden al zijn opgenomen.
opbergen / opruimen
De woorden verschillen in betekenis, maar er is een overlap.
opbergen op een daarvoor bestemde plaats leggen
- Dit zijn van die handige onderschuiflaatjes om sokken etc. in op te bergen.
opruimen verwijderen, in orde brengen
- Zullen we die oude troep nu eindelijk eens opruimen?
- Nu is het jouw beurt om de tafel op te ruimen.
Eigenlijk is het wel logisch dat de woorden in sommige situaties door elkaar gebruikt kunnen worden. Als een kamer vol speelgoed ligt, kun je hetzelfde resultaat bereiken met Nu eerst het speelgoed opbergen en Nu eerst het speelgoed opruimen. Met opruimen maak je ruimte door iets te verwijderen van de plek waar het ligt en het te leggen op de daarvoor bestemde plek, opbergen. Maar er zijn andere situaties waarin het betekenisverschil wel degelijk een rol speelt: Bij onze jaarlijks zolderbeurt verschillen wij altijd over: bewaren of wegdoen, oftewel: opbergen of opruimen?
jandeputter zegt
Beste,
Gisteren hoorde ik een rechter het woord ‘zinledig’ gebruiken. Wat is het verschil met ‘zinloos’?
https://nos.nl/artikel/2357271-uitspraak-in-zaak-nicky-verstappen-waar-moeten-de-rechters-over-beslissen.html
Mient Adema zegt
Het verschil tussen zinloos en zinledig lijkt me dat zinloosheid een antwoord is op de vraag of iets zinvol of zinloos is. Die vraag kan je bij zinledigheid niet stellen, want zin ontbreekt ten enen male. Iets wat leeg van zin is hoef je en kan je niet kwalificeren.
Die rechter heeft het over (zijn) werk dat al of niet zin/betekenis heeft. Het is wat boud om te veronderstellen dat werk totaal geen zin heeft en in zijn ultieme positie zinledig. Naast het accepteren door het publiek van zijn vonnissen verdient hij er gewoon zijn brood mee. Dat werk zinledig wordt genoemd zie ik hier dan ook meer als een verstevigde vorm van zinloosheid. Alles is ergens nog wel goed voor.