Als het geven van Friese voornamen een maat is voor de stand van de Friese taal en cultuur, dan ziet het er slecht uit voor het Fries.
Fryslân kent weliswaar verreweg de meeste regionale voornamen van Nederland, maar de tendens is sterk dalend. Voor Súdwest-Fryslân ging het aantal Friese voornamen van 50% voor 1950 naar 25% na 2000. In Harlingen, Sneek en Leeuwarden is het nu minder dan 10%. Of Hinke en Afke, Bauke, Jetze en Pier over honderd jaar nog gehoord worden is de vraag. Dat zou wel een verarming zijn, want het zijn prachtige, karakteristieke namen. Een goede reden om ze nog eens op de kaart te zetten, en daarin ook te kijken naar regionale verschillen binnen Fryslân.
Gerrit Bloothooft is naamkundige en stond aan de wieg van de Nederlandse Voornamenbank. Hij is geïnteresseerd in voornamen omdat die een hoogst persoonlijke uiting zijn van wat ouders belangrijk vinden – nadat ze de vernoemingstradities achter zich hebben gelaten. De voornaam is dan een visitekaart van taal, cultuur en sociale groep. Recente publicaties van hem zijn te vinden op Neerlandistiek.
- Wanneer: 20 mei van 19.00 tot 21.00 uur
- Hoe: via Teams (link wordt tijdig toegezonden)
- Aanmelden: stuur een mail naar j.b.devries@sudwestfryslan.nl met als onderwerp ‘Lezing 20 mei’.
Riekele de Boer zegt
Jammer dat ik deze uitzending heb gemist. Ik heet Riekele. Een oude naam die al meerdere generaties in de familie voorkomt.
Er zijn er nu nog 167 met de eerste naam over. Ik vermoed ook dat ik de laatste ben