Ja, allemaal leuk en aardig dat Japans, hoorden we vorige maand zo nu en dan nadat ons themanummer over die taal was verschenen, maar in Nederland en Vlaanderen is toch ook genoeg te beleven?
Zo is dat! En daarom richten we de blik in het zomernummer van Onze Taal op de taalvarianten om ons heen. Om precies te zijn: we kijken naar streektalen in de literatuur, naar de vele dialectwoorden voor ‘bui’ en naar de verschillende benamingen voor het Nederlands.
Online artikel: genderneutrale taal in Europa
Een van de artikelen uit het zomernummer staat al online. Daarin verkent Marc van Oostendorp hoe andere landen in Europa omgaan met de toenemende vraag naar genderneutrale taal. Hoe moet je dat bijvoorbeeld aanpakken in een taal als het Italiaans of het Spaans, waarin mannelijke en vrouwelijke uitgangen voorkomen? En schrijft echt heel Duitsland inmiddels gendersterretjes in woorden als Lehrer*in? (Spoiler: nee!) >>
Verder in dit nummer
- Een verrassend advies van een medicus en een taalbeheerser: ‘gebruik soms wel jargon’, bijvoorbeeld als je patiënten tegenover je hebt met een chronische ziekte. Die kunnen houvast hebben aan de medische termen.
- Een nieuw genre ontdekt: geuzencitaten, zoals “Helemaal geen sterke vrouw, haar stoere imago verbergt een bang hart”. Kritiek van anderen die omarmd wordt door de ontvanger en gebruikt wordt als biootje op Instagram, of zelfs gedrukt wordt op een T-shirt.
- Hoe houd je een TED-talk? Bill Gates leek malariamuggen los te laten in het publiek, Jamie Oliver kwam aanzetten met een kruiwagen vol suikerklontjes. En ook met de taal mag je natuurlijk flink uitpakken. Als je dit stuk hebt gelezen, ben je klaar om ‘het verhaal van je leven’ te vertellen.
Het nummer verschijnt rond 14 juli en is ook los te bestellen in de webwinkel van Onze Taal.
Laat een reactie achter