De DBNL bevat een duizelingwekkende hoeveelheid boeken en tijdschriftjaargangen. Hoe vind je je weg binnen deze digitale schatkamer? Wat is de eenvoudigste manier om de informatie te vinden die je zoekt?
Zoeken
Als je op zoek bent naar een specifieke tekst of auteur in de DBNL kun je natuurlijk een algemene zoekmachine gebruiken. Dbnl.org heeft echter ook een eigen zoekfunctie, die steeds meer mogelijkheden biedt om de DBNL-collectie te doorzoeken.
Zo kun je vooraf kiezen om gericht te zoeken naar auteurs of titels, óf om alle teksten in de DBNL te doorzoeken op een bepaalde term. Zodra je begint te typen in de zoekbalk worden suggesties weergegeven, waardoor je sneller de meest relevante auteur of titel vindt. Sinds kort is het ook mogelijk om de gevonden resultaten te filteren. Zo kun je bij het zoeken naar auteurs filteren op geslacht, geboortejaar en geboorteplaats. Bij het zoeken naar titels kun je onder meer filteren op jaar van uitgave, primair of secundair werk en genre. Op die manier krijg je gemakkelijk overzicht van de beschikbare teksten die aan jouw criteria voldoen.
De zoekfunctionaliteit op dbnl.org is nog in ontwikkeling. De komende tijd zal de presentatie van de zoekresultaten verbeterd worden, zodat die overzichtelijker wordt. Daarnaast zal er op termijn een uitgebreidzoekenmenu worden toegevoegd, waarmee je vooraf je zoekopdracht kunt beperken tot bijvoorbeeld de 19e eeuw of de jeugdliteratuur. Zo maken we het makkelijker om te vinden wat je zoekt in de DBNL.
Navigeren
Behalve door gericht te zoeken helpt dbnl.org je ook op weg door middel van het navigatiemenu bovenaan de webpagina. Vanaf hier kun je doorklikken naar overzichten van alle beschikbare titels en auteurs en vind je verschillende deelcollecties en dwarsdoorsneden uit de collectie, zoals Surinaamse literatuur en bijvoorbeeld een lijst van alle tijdschriften in de DBNL.
Ook dit navigatiemenu wordt de komende periode herzien. Door een logischer indeling en een verbeterde presentatie moet het voor bezoekers van de website eenvoudiger worden om snel overzicht te krijgen van (een gedeelte van) de DBNL-collectie. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om direct te kiezen voor een tijdvak en worden verschillende deelcollecties duidelijker uitgelicht.
Tools
Tot slot biedt de DBNL ook een aantal tools om de collectie op een andere manier mee te doorkruisen. Met de atlas doorzoek je de collectie op basis van geografische plaatsen, met het calendarium kun je zoeken op een datum of periode en de ngram viewer telt de frequentie van een woord of zin binnen de DBNL-collectie. Wat je invalshoek dus ook is, bij de DBNL kun je terecht!
Dit bericht is onderdeel van een reeks. Wekelijks vertellen wij je over verschillende onderwerpen rond de DBNL. Wij, dat zijn: Ryanne Keltjens, coördinator van de DBNL bij de KB (Den Haag), en Sarah Fierens, projectleider DBNL in Vlaanderen bij de vwz Vlaamse Erfgoedbibliotheken. Wat gebeurt er allemaal achter de schermen? En wat kun je allemaal nog meer met de DBNL? Je leest het hier.
Nog meer weten over de DBNL? Houd deze reeks in de gaten of kijk eens bij de veelgestelde vragen op de website.
JG Gruijs zegt
“een aantal tools”… moet dat nu? ‘Gereedschappen’ of ‘hulpmiddelen’ kan toch ook?