DBNL in beeld (6)
DBNL biedt online duizenden teksten aan, die je kunt doorzoeken op auteursnaam, titel of een ander trefwoord. Maar wist je dat je de collectie ook op basis van geografische plaatsen kunt benaderen met behulp van de atlas?
De atlas
In de atlas vind je geografische informatie over de auteurs en werken in de DBNL-collectie, zoals de geboorteplaats van een auteur of het land waarin een bepaalde roman zich afspeelt. De tool omvat vrijwel alle steden en dorpen in Nederland en Vlaanderen, en is voor de rest van de wereld doorzoekbaar op landniveau. Voor Nederland en Vlaanderen zijn zowel hedendaagse als historische kaarten beschikbaar.
Stel je zoekt via de Atlas op ‘Amsterdam’, dan krijg je informatie over welke schrijvers er werden geboren en overleden zijn, welke literaire werken een link hebben met of zich afspelen in de stad en in welke naslagwerken over letterkunde, taalkunde en bijvoorbeeld toneel Amsterdam een rol speelt. Via de historische kaarten kun je het literaire verleden van Amsterdam gaan ontdekken: hoe zag er het literaire leven in de middeleeuwen uit en hoe in de achttiende eeuw?
Zoeken met de atlas
De atlas is een goed startpunt voor onderzoek. Aangezien de tool teksten clustert op basis van geografische locatie, legt ze kruisverbanden tussen de teksten in de collectie die je misschien eerder niet zag. Waar speelt het literaire leven zich bijvoorbeeld af in de 17de eeuw? Hoe klonk de parabel van de Verloren Zoon in 1874 in Oostende, en hoe in Katwijk aan Zee? Welke auteurs en verhalen hebben een binding met Italië of Suriname?
Daarnaast biedt de atlas ook een zeer persoonlijke ingang tot de DBNL-schatkamer en het Nederlandstalige literaire verleden. Welke schrijvers zagen het levenslicht in jouw woonplaats? Of wat schreef men over jouw dorp en stad? De atlas kan dus ook een fijn middel zijn om te grasduinen door de collectie op grond van persoonlijke interesse.
Wil je meer weten, bekijk dan deze animatie over de atlas of ga meteen aan de slag!
Dit bericht is onderdeel van een reeks. Wekelijks vertellen wij je over verschillende onderwerpen rond de DBNL. Wij, dat zijn: Ryanne Keltjens, coördinator van de DBNL bij de KB (Den Haag), en Sarah Fierens, projectleider DBNL in Vlaanderen bij de vwz Vlaamse Erfgoedbibliotheken. Wat gebeurt er allemaal achter de schermen? En wat kun je allemaal nog meer met de DBNL? Je leest het hier.
Nog meer weten over de DBNL? Houd deze reeks in de gaten of kijk eens bij de veelgestelde vragen op de website.
0gfhdeja zegt
foutieve kaart van België