‘Laten we praten’ is een literair programma met auteurs Hans Maarten van den Brink en Daan Heerma van Voss en maandelijks wisselende gasten uit de wereld van de literatuur. In ‘Laten we praten’ komen kwesties uit de literaire actualiteit aan bod, die meestal ook een maatschappelijke dimensie blijken te hebben. Doel is steeds een echt gesprek, waarin tegenstellingen niet worden aangescherpt en uitvergroot, maar juist duidelijk en begrijpelijk worden gemaakt.
Laten we praten – aflevering 5
woensdag 2 maart
aanvang 20:15 uur
Rozengracht 117, Boom Chicago, Amsterdam
De grote Nederlandse schrijver Willem Frederik Hermans stond niet alleen bekend om zijn zwartgallige romans; hij was ook een genadeloze polemist. Liefst liet hij geen spaan heel van zijn tegenstanders in de literatuur, de wetenschap en de politiek. In het jaar waarin zijn honderdste geboortejaar wordt gevierd blijkt dat hij nauwelijks meer navolgers heeft. Tegenstellingen zijn er misschien wel meer dan ooit, maar ze worden door schrijvers niet meer op het scherp van de snede uitgevochten. Hoe komt dat? En is dat een gemis? We gaan er met drie gasten over in gesprek.
Filosofe Marjan Slob verdiepte zich op uitnodiging drie maanden lang in het polemische werk van Hermans en kwam tot de conclusie dat er een heel andere manier van debatteren nodig is. Ze schreef er een essay in de Volkskrant over (https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/de-tijd-van-hautaine-polemiek-is-voorbij-betoogt-marjan-slob~bd45c937/).
Willem Otterspeer is de schrijver van onder andere een imposante tweedelige biografie van Hermans, waarin hij de beweegredenen voor diens felheid analyseert.
Schrijver, columniste, zangeres en powerfeministe Stella Bergsma (o.v.) is onder meer bekend van de roman Pussy Album, het pamflet Nouveau Fuck en de band EinsteinBarbie. Ingetogenheid is haar handelsmerk niet, zelfs niet als het gaat om ‘witte, gestudeerde mannen.’
Laat een reactie achter