Nederland is een meertalige samenleving. Volgens het CBS spreekt 25% van de bevolking in Nederland thuis meestal een andere taal dan standaardnederlands. In de meeste steden in Nederland worden naar schatting honderden thuistalen gesproken.
De middag staat in het teken van de dilemma’s waar de toegenomen meertaligheid de samenleving voor plaatst. Zonder gezamenlijke taal kunnen we elkaar niet verstaan. Maar hoe meer talenkennis, hoe beter de superdiverse samenleving functioneert. Hoeveel ruimte kunnen, willen en moeten we maken voor andere talen? Die vraag is heel actueel in het onderwijs en de kinderopvang, maar ook op het werk, op straat en eigenlijk overal.
In het eerste plenaire deel zoomen we in op het onderwijs. Drie deskundigen met verschillende visies op deze kwestie gaan met elkaar en met het publiek in gesprek. In het interactieve gedeelte maak je kennis met inspirerende materialen, en kun je in discussie gaan over de diemma’s rond meertaligheid in en buiten het onderwijs. Adriaan van Dis vertelt over de invloed van verschillende talen op zijn leven en op zijn werk als schrijver.
Programma:
Welkom door Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen
Sprekers
Prof. dr. Orhan Agirdag, KU Leuven, Universiteit van Amsterdam
Prof. dr. Margot van Mulken, Radboud Universiteit
Angela Esajas, leerkracht van het jaar 2021
Panelgesprek van de sprekers met elkaar en de zaal
Muzikale intermezzo’s
Keynote Adriaan van Dis
Mijn Nederlands wil een vrijtaal zijn, keynote met nagesprek
Vervolgens is er een parallel interactief programma
– Discussietafel: Apps inzetten bij taalonderwijs, en hoe dan? met dr. Helmer Strik (Radboud Universiteit)
– Discussietafel: Feedback geven op taalfouten of juist niet? Wat is het effect van feedback? Met dr. Sybrine Bultena (Radboud Universiteit
– Discussietafel: Meertaligheid op de werkvloer met dr. Marianne Starren (Radboud Universiteit)
– Talenrad van Fortuin, een voorproefje van het Kletskoppenfestival
– Podcastwandeling Kletsheads met nagesprek
– Meertalige games en onderwijsmaterialen om uit te proberen
– Drongo loket
Afsluitend heffen we graag het glas met alle aanwezigen op Tien jaar Drongo!
Dit evenement is gratis voor bezoekers. Maar het is natuurlijk niet gratis om het te organiseren. We maken kosten en gaan verplichtingen aan op basis van jouw aanmelding. Ben je onverhoopt verhinderd om te komen, dan kun je zonder kosten je aanmelding annuleren tot dinsdag 10 mei, 12.00 uur. Kom je niet zonder dat aan te kondigen, of laat je het ons later weten, dan brengen we 50 euro annuleringskosten in rekening.
Wanneer
vrijdag 13 mei 2022 van 13:30 tot 17:30 uur
Organisatie(s)
drongo.nl
Contactpersoon
Locatie
Radboud Universiteit
Laat een reactie achter