
Faculteit/Dienst: Faculteit der Geesteswetenschappen
Opleidingsniveau: Gepromoveerd
Functie type: Wetenschappelijk Personeel
Sluitingsdatum: 31 mei 2022
Vacaturenummer: 8858
De onderzoeksscholen Amsterdam School for Cultural Analysis (ASCA), Amsterdam School of Historical Studies (ASH) en Amsterdam Center for Language and Communication (ACLC) hebben twee vacante postdoctorale posities in samenwerking met de afdeling Neerlandistiek van de Faculteit de Geesteswetenschappen aan de UvA. De onderzoeksscholen ASCA, ASH en het ACLC behoren bij de vijf onderzoeksscholen van het Amsterdam Institute for Humanities Research.
De Nederlandse taal en cultuur is voortdurend aan verandering onderhevig, mede door de huidige ontwikkelingen op het gebied van globalisering, digitalisering en de toenemende maatschappelijke, taalkundige en culturele diversiteit. De afdeling Neerlandistiek aan de FGw van de UvA vindt het uitermate belangrijk deze veranderingen te bestuderen en te integreren in de onderzoeks- en onderwijsprogramma’s. Om een impuls te geven aan onderzoek op deze gebieden zijn met ingang van 1 september 2022 twee postdoc posities vacant. De postdocs zullen worden ingebed bij de afdeling Neerlandistiek en één van de drie onderzoeksscholen ASCA; ASH of ACLC. Voor deze postdocposities wordt geworven via een open call voor onderzoeksprojecten (zie hieronder).
Wat ga je doen
Om het onderzoek naar de huidige ontwikkelingen binnen de Nederlandse taal en cultuur een impuls te geven, worden gepromoveerde onderzoekers aangemoedigd een onderzoeksproject uit te voeren dat past bij één van de twee onderzoeksthema’s:
- Postkoloniale en dekoloniale perspectieven op de Nederlandse taal en cultuur. Dit onderzoeksthema bestrijkt historische en hedendaagse perspectieven op de kennisproductie en kennispraktijken op het gebied van de Nederlandse taal en cultuur ingegeven door theorieën van (post/de)kolonialiteit, intersectionaliteit, diversiteit en/of inclusie.
- Geletterdheid van de Nederlandse taal en cultuur. Dit onderzoeksthema bestrijkt vragen rondom de ongelijke toegang tot (digitale) informatie, het kunnen verwerken van (digitale) informatie, de geletterdheidscultuur (e.g. geschreven versus orale cultuur) en de toename van laaggeletterdheid onder jongeren en/of volwassenen.
Het onderzoek zal daarnaast aansluiten bij de onderwijsprogramma’s van de opleidingen op het terrein van de Nederlandse Taal en Cultuur (BA NTC; MA Neerlandistiek). Deze streven ernaar om maatschappelijk relevante vragen in het cursusaanbod te integreren op een interdisciplinaire manier waarbij expertise op het vlak van de letterkunde, taalkunde en taalbeheersing samenkomt. Ook het onderzoek van de toekomstige postdocs is interdisciplinair en vindt bij voorkeur aansluiting bij tenminste twee van de drie bovengenoemde onderzoeksscholen (ACLC; ASCA; ASH).
Procedure Open Call:
Geïnteresseerde onderzoekers worden aangemoedigd een onderzoeksvoorstel in te dienen van 800-1000 woorden waarin het doel van het project, een tijdslijn, de verwachte resultaten (bijv. artikelen) en de interdisciplinariteit (aansluiting bij de onderzoeksagenda van bij voorkeur twee van de drie onderzoeksscholen) wordt beschreven. Het verdient aanbeveling om in het projectvoorstel aan te geven met welke onderzoekers binnen de afdeling of onderzoeksscholen je wilt samenwerken.
Als je uitgenodigd wordt om als postdoc onderzoeker je onderzoek uit te voeren, zal je een onderzoeksbudget toegewezen krijgen voor o.a. congresdeelname en inzet van een studentassistent.
De afdeling Neerlandistiek streeft ernaar een inclusieve werkomgeving te waarborgen, waarbij diversiteit in de culturele en academische achtergrond van medewerkers wordt gerespecteerd en gewaardeerd. Naast neerlandici nodigt de afdeling nadrukkelijk onderzoekers uit om te solliciteren die zich vanuit aangrenzende (inter)disciplines op de Nederlandse taal en cultuur willen richten.
Taken en verantwoordelijkheden
- Het ontwerpen en uitvoeren van zelfstandig onderzoek naar één van de twee onderzoeksdomeinen (postkoloniale/dekoloniale perspectieven op de Nederlandse taal en cultuur; of geletterdheid van de Nederlandse taal en cultuur), resulterend in academische publicaties in (inter)nationale vakbladen, en/of boeken;
- deelname aan (inter)nationale congressen en symposia;
- deelname aan de activiteiten binnen de onderzoeksscholen en de afdeling Neerlandistiek;
- het (mede) organiseren van valorisatie activiteiten;
- eventueel een bijdrage leveren aan onderwijs (door middel van een ophoging van je contracturen).
Jouw ervaring en profiel:
- gepromoveerd in een relevant vakgebied;
- ervaring met het publiceren in (inter)nationale toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften;
- ervaring met het presenteren van wetenschappelijke resultaten op (inter)nationale congressen;
- enthousiasme voor/affiniteit met het overbrengen van academisch onderzoek naar niet-academische doelgroepen;
- goede sociale-, communicatieve- en organisatorische vaardigheden;
- ervaring met of aantoonbare interesse in interdisciplinair onderzoek.
Wat bieden we jou
Je wordt aangesteld als postdoc onderzoeker bij de afdeling Neerlandistiek van de Faculteit der Geesteswetenschappen. Het onderzoek valt binnen één van de onderzoeksscholen ASCA; ASH of ACLC. We bieden een dienstverband voor de periode van één jaar. Bij goed functioneren wordt deze periode verlengd met nog één jaar. Het dienstverband is voor maximaal 30,4 uur per week (0,8 fte). Je kunt je dienstverband uitbreiden tot 38 uur per week (fulltime) door het verzorgen van onderwijstaken.
Afhankelijk van kennis en ervaring bedraagt het salaris minimaal €3.561 (schaal 10) en maximaal €5.230 (schaal 11) bruto per maand, op basis van 38 uur per week. Dit is exclusief 8% vakantie- en 8,3% eindejaarsuitkering. De cao Nederlandse Universiteiten is van toepassing. De startdatum is bij voorkeur voor 31 december 2022.
Wat bieden we je verder?
- een functie waarbij eigen initiatief en input sterk gewaardeerd worden;
- je zult worden ingebed in een enthousiast en professioneel team;
- een inspirerende academische en internationale werkomgeving in het hart van Amsterdam;
- uitstekende opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden;
- indien je onderwijs wil verzorgen, kun je je Basis Kwalificatie Onderwijs (BKO) halen.
Over ons
De Universiteit van Amsterdam is de grootste universiteit van Nederland, met het breedste opleidingsaanbod. Een intellectueel knooppunt met 39.000 studenten, 6.000 medewerkers en 3.000 promovendi. Verbonden door een cultuur van nieuwsgierigheid. Meer lezen.
De Faculteit der Geesteswetenschappen verzorgt onderwijs en onderzoek met een sterk internationaal profiel in een groot aantal disciplines op het gebied van taal en cultuur. De faculteit is gevestigd in het centrum van Amsterdam en onderhoudt intensieve contacten met vele culturele instellingen in de hoofdstad. Docenten en onderzoekers van de faculteit werken samen in interdisciplinaire onderzoeksverbanden en zijn actief in uiteenlopende onderwijsprogramma’s.
Nieuwsgierig naar onze organisatie en aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een ruime vakantieregeling en ontwikkelmogelijkheden? Hier lees je meer over werken bij de Universiteit van Amsterdam.
Vragen
Voor vragen over de functie of afdeling kun je tijdens kantooruren contact opnemen met:
- Prof. dr. Judith Rispens (Voorzitter van de afdeling Neerlandistiek) J.E.Rispens@uva.nl
- T: +31 205254737
Sollicitatie
Herken je je in het profiel en ben je geïnteresseerd in de functie, dan zien we je sollicitatie graag tegemoet. Je kunt via onderstaande link online solliciteren.
Je sollicitatie dient de volgende bestanden te bevatten (aangeboden in één .pdf):
- een motivatiebrief;
- een gedetailleerde cv, inclusief een lijst met publicaties;
- een onderzoeksvoorstel van 800-1000 woorden;
- de namen en e-mailadressen van twee referenties.
De reactietermijn sluit op 31 mei 2022. Sollicitaties die we na de reactietermijn ontvangen, die niet via de link worden verstuurd, of niet compleet zijn, kunnen we helaas niet in behandeling nemen.
De sollicitatiegesprekken vinden plaats in de maand juni 2022.
Als werkgever handhaaft de UvA een beleid van gelijke kansen. We vinden diversiteit belangrijk en zetten ons volledig in om een plek te zijn waar iedereen zich thuis voelt. We koesteren de onderzoekende geest en het doorzettingsvermogen en laten de ruimte om door te vragen. Bij ons vormen nieuwsgierigheid en creativiteit de heersende cultuur.
Wij stellen acquisitie niet op prijs.Solliciteer nu »
Laat een reactie achter