Voornamendrift 96
Mij werd gevraagd door Wouter van der Land of er in Nederland mensen zijn van wie de voornaam een anagram is van de achternaam. In Amerika staan bijvoorbeeld Gary Gray en Edna Dean in de jaren tachtig veelvuldig in het telefoonboek. Ik kan daar inderdaad onderzoek naar doen, waarbij ik me uit privacy overwegingen moet beperken tot het noemen van namen die in openbare bronnen te vinden zijn, zoals facebook. En ja, zulke namen bestaan in Nederland en de meeste staan op het internet. Maar veel zijn het er niet.
Het valt op dat het heel gebruikelijke voornamen zijn. Als uit een achternaam een voornaam wordt gebouwd, dan gebeurt dat bijna alleen maar als die voornaam gangbaar is. Het zal een bewuste keuze van ouders zijn. Dat geldt zeker voor de ouders die voor een spiegelanagram kozen waarbij de voornaam de omgekeerde achternaam is: Sem Mes, Mark Kram, Mats Stam en Agnide Edinga. Minder uitzonderlijk zijn Jannes Jansen en Johannes Johansen en Sebastiaan Bastiaanse met een patronymische achternaam. In de langere namen Leonard Roeland, Madelon Oldeman, Martine Rietman, Madelein Dieleman en Aalbertus Butselaar zijn de letters flink door elkaar geschud en hebben ouders even moeten puzzelen lijkt me. En als de eerste letter op zijn plaats blijft krijg je prettig allitererende namen, zoals Tara Traa, Andrea Aarden, Dirkje Dijker of Pierre Perier.
Het is natuurlijk mogelijk om automatisch nog niet bestaande anagrammen van gebruikelijke voor- en achternamen te genereren, zoals Gosina Osinga, Walter ter Wal, Josien Snoei, Ursela Laseur, Matteo Ottema, Milena Lamein, Mathieu Huitema, Siebren Bierens, Salomon Loosman, Vanessa Vaassen, Engbert ten Berg en Hermanda Hardeman, maar verder laat ik dat graag aan de inventiviteit van ouders over.
harryreintjes zegt
Interessant, maar als (ook?) taalkundige: ik werd gevraagd (anglicisme)= mij werd gevraagd en mensen waarvan=mensen van wie.