• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Neerlandistiek. Online tijdschrift voor taal- en letterkunde

Neerlandistiek

Online tijdschrift voor taal- en letterkundig onderzoek

  • Over Neerlandistiek
  • Contact
  • Homepage
  • Categorie
    • Neerlandistiek voor de klas
    • Vertelcultuur
    • Naamkunde
  • E-books
  • Neerlandistische weblogs
  • Archief
    • 10 jaar taalcanon
    • 100 jaar Willem Frederik Hermans
  • Jong Neerlandistiek
  • Frisistyk
  • Mondiaal

Pancer • Menu-nonsens

7 oktober 2022 door Raymond Noë Reageer

•• Vanwege de Week van het Nederlands deze week vijf gedichten over (de Nederlandse) taal. Als laatste een gedicht van Pancer, die in de jaren dertig stukjes in kranten en tijdschriften, vaak voor kinderen. Dit Charivariaanse gedicht schreef hij voor Kampvuur; maandblad voor meisjes tevens orgaan V.C.J.C. Het is niet bekend wie er achter het pseudoniem Pancer schuilging.

Menu-nonsens

O! Holland, is je taal niet schoon?
Gebruik die dan en doe gewoon.

’k Ging laatst dineeren in de stad
en kreeg een kaart, une carte de plats.
En hoe ik zocht …. en zocht, ik vond
geen woord dat in het Hollandsch stond.
Een broodje boter “pain et beurre”,
vleesch was viande, kool choufleur.
Zeg klinkt ons woordje “spek” zoo raar?
En eet u lekkerder van “lard”?
Wat wordt me nou toch voorgezet
als “Mayonnaise de crevettes”?
of “Boeuf garni de Crepinette”?
Wat krijg ik strakjes na de thee
als “Escalope de pain panée”.
Wat hangt er nou toch aan m’n fiets
als Tirolienne paprica cuites?
Wat is anguille en gelée,
En “boeuf pressé salade mêlée ….?
O. Steak de Porc en Sole meunière,
Goulache Hongroise et de Madère.
Ruk in met die aanstellerière
En breng die boel maar naar derrière.
Een ei noem ik een “ei”, ’t zij zacht
of hard of tot een koek gebracht.
Maar nee, in Holland noem je dat
“un oeuf”, dat klinkt toch niet zoo plat.

Un oeuf de Meyerbeer is geel.
Un oeuf Lithauen is met meel.
Oeuf Napels is …. ja, weet ik veel!
O kip, wat ben jij intressant
je heet poulet in ’t restaurant.
Onnoozel lam, jouw bloed heet jus,
je heet agneau op het menu,
“agneau velours” nou vraag ik u.
En koe, jouw pens heet na je dood
poitrine de boeuf en entre côte.
Dat deel waarvoor men zich geneert
je koe-jambon wordt ge …garneerd.
Soms klinkt de spijs verbazend raar,
Als “Canapé de Caviar”.
Snapt U nú wat de hotelier,
doet met zijn ouwe kanapee?
Ik ga nu zelf aan ’t fantaseeren
en ook menu’s aan ’t componeeren.
Ik noem bijvoorbeeld rijst met krenten
Riz-raisins-maigres de Corinthe.
Ik noem gestampte kool met spek
Cement Beton de rue d’Utrek.
Een groote taart met schuimgedoe
heet “pain cheri de notre moe”.
Een boterham rookvleesch of ros
heet „pain de vent ou fil d’Ecosse”.

Ga u maar door, die ’t eenmaal weet.
Maar weet u wat ik liever eet
dan al die flauwe duisternis ?
Geef kaas of worst en vleesch en visch,
geef brood en melk en spek en ham,
wil een echte boterham.
De rest die lap ik aan m’n zool
als “Soupe bouilli de Apekool”.

Pancer


Abonnees van Laurens Jz. Coster ontvangen iedere werkdag een gedicht per mail

Delen:

  • Klik om af te drukken (Opent in een nieuw venster) Print
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Opent in een nieuw venster) E-mail
  • Klik om te delen op Facebook (Opent in een nieuw venster) Facebook
  • Klik om te delen op WhatsApp (Opent in een nieuw venster) WhatsApp
  • Klik om te delen op Telegram (Opent in een nieuw venster) Telegram
  • Klik om op LinkedIn te delen (Opent in een nieuw venster) LinkedIn

Vind ik leuk:

Vind-ik-leuk Aan het laden...

Gerelateerd

Categorie: Gedicht Tags: Pancer

Lees Interacties

Laat een reactie achterReactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Gedicht van de dag

Robbert-Jan Henkes • Gorter en Gons

In de gracht keek ik mijn ik
in de ziel,
hoe bevederd licht dit ogenblik
mij viel.

➔ Lees meer

Bekijk alle gedichten

  • Facebook
  • YouTube

Chris van Geel

PRINSES RADZIWILL

‘Eén blik op haar opmerkelijke gezicht en je ziet dat zij een vrouw is van aristokratische schoonheid, zelfbeheersing en poëtische gevoeligheid. Ook dat zij gedreven wordt door een verterende ambitie, die verzacht wordt door een bepaalde droefheid en een smachtend verlangen. [lees meer]

Bron: Barbarber, december 1969

➔ Bekijk hier alle citaten

Agenda

28 december 2025: Zesde editie van Winterzinnen

28 december 2025: Zesde editie van Winterzinnen

16 december 2025

➔ Lees meer
14 januari – 6 maart 2026: Workshop Slimmer zoeken in Delpher

14 januari – 6 maart 2026: Workshop Slimmer zoeken in Delpher

10 december 2025

➔ Lees meer
30 januari 2026: Symposium Hof van Friesland ‘Schrobbers en schelmen!’

30 januari 2026: Symposium Hof van Friesland ‘Schrobbers en schelmen!’

8 december 2025

➔ Lees meer
➔ Bekijk alle agendapunten

Neerlandici vandaag

Geen neerlandici geboren of gestorven

➔ Neerlandicikalender

Media

Waar komt al die literatuur vandaan?

Waar komt al die literatuur vandaan?

16 december 2025 Door Redactie Neerlandistiek Reageer

➔ Lees meer
Annemarie Nauta over Turks Fruit (1972)

Annemarie Nauta over Turks Fruit (1972)

15 december 2025 Door Redactie Neerlandistiek Reageer

➔ Lees meer
Plein Publiek: Jutta Chorus

Plein Publiek: Jutta Chorus

14 december 2025 Door Redactie Neerlandistiek Reageer

➔ Lees meer
➔ Bekijk alle video’s en podcasts

Footer

Elektronisch tijdschrift voor de Nederlandse taal en cultuur sinds 1992.

ISSN 0929-6514
Bijdragen zijn welkom op
redactie@neerlandistiek.nl
  • Homepage
  • E-books
  • Neerlandistische weblogs
  • Over Neerlandistiek
  • De archieven
  • Contact
  • Facebook
  • YouTube

Inschrijven voor de Dagpost

Controleer je inbox of spammap om je abonnement te bevestigen.

Copyright © 2025 · Magazine Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in

  • Homepage
  • Categorie
    • Voor de klas
    • Vertelcultuur
    • Naamkunde
  • Archief
    • 10 jaar taalcanon
    • 100 jaar Willem Frederik Hermans
  • E-books
  • Neerlandistische weblogs
  • Jong Neerlandistiek
  • Frisistyk
  • Mondiaal Neerlandistiek
  • Over Neerlandistiek
  • Contact
%d