Op 3 oktober 2022 is het 151 jaar geleden dat Stijn Streuvels, het pseudoniem van Frank Lateur (1871-1969), werd geboren. Lange tijd publiceerde deze Vlaamse schrijver, die was opgeleid tot en werkzaam was als bakker, elk jaar een boek. Een van zijn beroemdste werken is zonder twijfel De vlaschaard uit 1907, waarin Streuvels het generatieconflict tussen boer Vermeulen en zijn zoon Louis beschrijft. Staf Nys schreef er eerder dit jaar al eens over op Neerlandistiek.
Nobelprijs
Streuvels schreef naturalistische novellen die verwantschap vertonen met het werk van onder anderen Emile Zola en Lev Tolstoj. Hij werd internationaal gezien als een van de belangrijkste vernieuwers uit de Nederlandstalige literatuur. Zo blijkt uit het archief met nominaties voor de Nobelprijs voor de Literatuur dat Streuvels tussen 1937 en 1969 maar liefst 15 keer genomineerd is voor deze prestigieuze prijs.
Gelegenheidswoordenboekje
De 151e geboortedag van Streuvels inspireerde ons tot het maken van het gelegenheidswoordenboekje Struinen in Streuvels. Kenmerkend voor de taal van Streuvels is dat hij eigen woorden creëerde maar ook leentjebuur speelde bij verschillende dialecten, waaronder het West-Vlaams. We hebben een keuze gemaakt uit zelfstandige naamwoorden uit zijn werk die als lemma voorkomen in het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT). Moeilijk was het niet om die te vinden. In totaal herbergt dat woordenboek bij meer dan 2100 trefwoorden een of meer citaten uit twintig verschillende titels van Streuvels!
Elk trefwoord bevat een link naar de onlineversie van het WNT. Na elk trefwoord volgt de definitie ervan in de betekenis die Streuvels heeft gebruikt én het bijbehorende citaat uit het WNT. Met dit woordenboekje hoopt het Instituut voor de Nederlandse Taal – ter afsluiting van het jubileumjaar – het werk van Streuvels levend te houden en enige bijzondere West-Vlaamse woorden onder de aandacht te brengen.
Het gelegenheidswoordenboekje is te vinden op de website van het Instituut voor de Nederlandse Taal.
Laat een reactie achter