Op 2 november 2022 is er een bijzondere gebeurtenis vrijwel geruisloos voorbijgegaan. Toen werd namelijk het Webforum voor de Neerlandistiek opengesteld in een kort artikel door de redactie van Neerlandistiek. Helaas viel die openstelling samen met een technische storing, waardoor het een tijdlang onmogelijk was voor lezers om zich voor het forum te registreren. Het gevolg is dat het nog niet echt storm loopt op dat forum.
Toch vonden wij destijds binnen de redactie zo’n forum een goed idee. Waarom? In het aankondigingsartikel werd vooral de mogelijkheid tot discussie benadrukt. Maar het idee was breder dan dat.
Consumenten van de neerlandistiek
Zo zou het Neerlandistiekforum zich kunnen ontwikkelen tot een soort consumenten- of gebruikersforum. Er zijn talloze forums op het internet die gerelateerd zijn aan een bepaald bedrijf (Apple, KPN) of aan een bepaald product of een productenlijn (ereaders, witgoed), of forums waar mensen met gezamenlijke interesses of omstandigheden (gamers, ouders, sporters) bij elkaar komen om elkaar te helpen of om te spreken over onderwerpen die er binnen zo’n groep leven. Op zo’n forum stellen mensen vragen binnen een interessegebied, of ze werpen discussiepunten op, of wensen, en daar wordt dan over gepraat. Bij bedrijfs- of productenforums heb je vaak medewerkers van het betreffende bedrijf zelf die tekst en uitleg kunnen geven, of die wensen kunnen doorspelen.
De neerlandistiek is dan misschien geen product, een interessegebied is het wel. Gezien het aantal lezers van Neerlandistiek zijn er enorm veel mensen geïnteresseerd in neerlandistische onderwerpen. Daarom lijkt een platform om daarover met elkaar te kunnen praten geen gek idee. De hele community van Neerlandistieklezers is als het ware binnen handbereik, en met een overzichtelijk forum zouden gebruikers met een specifiek deelgebied snel in gesprek kunnen komen met gelijkgestemden.
De redactie van Neerlandistiek heeft met een aantal externe partijen uit de Neerlandistiek contacten gelegd om hieraan mee te doen. Het Meesterschapsteam Nederlands is een voorbeeld (die heeft hiervoor zelfs een subsidie beschikbaar gesteld), en de Werkgroep Onderzoek en Didactiek Nederlands (WODN) is een ander. De WODN publiceert op haar eigen website onder andere een Handboek Didactiek Nederlands, maar heeft daar geen discussiemogelijkheid bij staan. Dat handboek is daarom een aparte categorie in het Neerlandistiekforum. Het idee is dat lezers die met vragen over het handboek zitten, die kunnen stellen in het forum. In de toekomst kunnen er ook andere handboeken of wellicht schoolmethodes op die manier worden toegevoegd.
Dynamisch congresbezoek
Een ander idee is om het forum te koppelen aan conferenties of evenementen, zoals de Conferentie Het Schoolvak Nederlands. Daar is het zo dat je op de dag zelf nu eenmaal niet alles kunt volgen. Je kiest uit parallelsessies, en je mist daardoor 90% van het evenement. Een discussiemogelijkheid naar aanleiding van alle (of een selectie van de) bijdragen zou dan op het Neerlandistiekforum kunnen plaatsvinden. Daardoor krijg je een veel dynamischer congresbezoek: je kunt op de dag zelf nog napraten over een lezing of workshop, en dit zou ook nog in de dagen na het evenement kunnen.
Dit alles zou al een levendig forum kunnen opleveren, maar we hebben het nadrukkelijk heel open opgezet. Iedereen met een vraag of discussiepunt over een neerlandistisch onderwerp kan een onderwerp inbrengen. We gaan dat in het begin zeker modereren, om te zorgen dat alles netjes bij elkaar komt te staan en dat de discussie een beetje on topic blijft, maar in principe is elke discussie mogelijk.
Nieuwe start
Zoals gezegd is het Webforum voor de Neerlandistiek enigszins struikelend van start gegaan. Met ingang van de vakantieperiode wil de redactie het initiatief graag nog eens nieuw leven in blazen. Daarom zal er in de komende weken regelmatig nieuwe inhoud op het forum worden geplaatst: prikkelende kwesties om over mee te praten (naast de al prikkelende bijdragen van het Meesterschapsteam), of neerlandistische puzzels waarover gediscussieerd kan worden (zoals de bij voorbaat al interessante Ontleedkwestie van de week).
Ik wil meedoen! Maar hoe?
Deelname aan het forum is niet zo heel moeilijk. Je moet eenmalig een account aanmaken (klik eerst op het tabblad Forum en dan op Registreer), en dan heb je voor altijd toegang tot het forum, en kun je zelf meedoen met de discussies die er spelen, vragen beantwoorden die er gesteld worden, of zelf onderwerpen aandragen.
Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay
Laat een reactie achter