Willy Roggeman: een leven geschreven
De Vlaamse schrijver Willy Roggeman werd in 1934 in Ninove geboren. Hij heeft zijn geboortestad nooit echt verlaten. Op zijn 88e heeft hij een verzameld werk van meer dan honderd titels geschreven, waarvan het merendeel niet werd gepubliceerd.
Al bij zijn eerste stappen als schrijver kwam Roggeman in het centrum van de Vlaamse literatuur terecht. Met de goedkeuring van Louis-Paul Boon en Hugo Claus debuteerde hij halverwege de jaren vijftig als dichter in Tijd en Mens. Generatiegenoot Paul Snoek nam gedichten van hem op in Gard Sivik. In de jaren zeventig en tachtig werd hij een mentor voor Stefan Hertmans.
Roggeman is meer dan schrijver alleen. Hij was ook jazzcriticus en leider van een eigen jazzensemble: het Willy Roggeman Jazz Lab. Minder bekend is dat Roggeman ook beeldend werk maakte.
Van 16 december tot 19 februari is in het Oud Stadhuis van Ninove een tentoonstelling te zien waarin leven en werk van deze literaire reus in zijn totaliteit wordt gepresenteerd: tekst, beeld én geluid. Voor het eerst treedt de schrijver ook als schilder naar buiten. En er zijn teksten te zien die geen lezer ooit onder ogen kreeg.
Liefhebbers van de literatuur en de moderne naoorlogse jazz zijn bij deze tentoonstelling aan het juiste adres. Maar ook voor wie een boon heeft voor de geschiedenis van Ninove, valt in ‘Een leven geschreven’ veel te ontdekken. In deze tentoonstelling wordt eindelijk duidelijk hoezeer Roggemans werk geworteld is in het leven van de stad waarin het tot stand kwam.
Locatie: Oud Stadhuis, Oudstrijdersplein 6, Ninove
Voor de openingsuren zie de website
Organisatie: Stad Ninove (Dienst Cultuur), in samenwerking met de Universiteitsbibliotheek van de Universiteit Gent, waar het archief van Willy Roggeman zich sinds 2008 bevindt.
Concept en uitwerking: Jürgen Pieters & Frank Vanlangenhove (Universiteit Gent)
Laat een reactie achter