De Algemene Vereniging voor Taalwetenschap (AVT) en de Nederlandse Vereniging voor Toegepaste Taalwetenschap (Anéla) reiken jaarlijks een prijs uit voor een dissertatie op het gebied van de taalwetenschap; de Landelijke Onderzoeksschool Taalwetenschap (LOT) reikt daarnaast een prijs uit aan het beste plan voor wetenschapscommunicatie. De prijzen worden uitgereikt tijdens het feestelijke Taalgala, aan het eind van de Grote Taaldag op 3 februari in Utrecht.
AVT/Anéla dissertatieprijs 2022
Ook dit jaar reiken AVT en Anéla de dissertatieprijs uit aan de auteur van het beste taalwetenschappelijke proefschrift, verdedigd in 2022. De jury (bestaande uit Beyza Sümer, Ad Backus, Mike Huiskes, Maarten Kossmann en Nicoline van der Sijs) heeft drie kandidaten genomineerd voor de prijs: Daan Hovens, Alex Reuneker, en Sybren Spit. In de filmpjes hieronder introduceren zij hun dissertaties.
Presentatie van de genomineerden
Daan Hovens, Maastricht University
Power dynamics at work: an ethnography of a multilingual metal foundry in the Dutch-German borderland
Alex Reuneker, Leiden University Centre for Linguistics
Connecting conditionals: a corpus-based approach to conditional constructions in Dutch
Sybren Spit, University of Amsterdam
Awareness and instruction when kindergarteners acquire grammar
LOT Populariseringsprijs
Daarnaast wordt op het Taalgala de LOT Populariseringsprijs uitgereikt. Dit is een prijs ter stimulering van het vervaardigen van populair-wetenschappelijke initiatieven over een taalwetenschappelijk onderwerp. De bijdrage kan elke gewenste vorm hebben: artikelen, boeken, video’s, radio- of TV-programma’s, websites, blogs, evenementen, etc. In oneven jaren gaat de prijs naar het beste projectvoorstel, dat met de prijs van €1000 gerealiseerd kan worden. De jury (bestaande uit Mathilde Jansen, Yiya Chen en Sharon Unsworth) heeft twee projecten genomineerd voor de prijs: “Een schip vol woorden: Sporen van Afrika in het Sranantongo” (Margot van den Berg, Jeroen van Ravenhorst en Fresco Sam-sin) en “Taalwijs.nu – Interviewpodcast” (Silvia Canto, Maaike Koffeman en Marije Michel). In de filmpjes hieronder introduceren de bedenkers hun projecten.
Een schip vol woorden: Sporen van Afrika in het Sranantongo (Margot van den Berg, Jeroen van Ravenhorst en Fresco Sam-sin)
Taalwijs.nu interviewpodcast (Silvia Canto, Maaike Koffeman en Marije Michel)
Laat een reactie achter