(17e eeuw) (inf.) daar komt het op neer. ‘Dat is het eiereten niet’: daar gaat het niet om; dat is de echte reden niet. Gezegd wanneer iemand de ware toedracht verzwijgt. Sinds het begin van de 17de eeuw. Of er verwantschap bestaat met het gebruik om op Pasen veel eieren te eten, is lang niet zeker.
Bron: Woordenboek van Populair Taalgebruik
Dit is een citaat uit het Woordenboek Populair Taalgebruik, dat sinds mei 2020 online staat. Na een jaar werd de laatste letter afgerond, maar auteur Marc De Coster corrigeert en vult het werk voortdurend aan en hoopt dat andere taalliefhebbers hem daarbij helpen. Het boek telt ondertussen meer dan 40.000 betekenissen en meer dan 100.000 citaten. Onderstaande informatie is afkomstig van de website Woordenboek van Populair Taalgebruik.
Een soort taalmuseum
Het WPT is een verzameling van clichés, eufemismen, scheldwoorden, informeel en plat taalgebruik, bijnamen, spotnamen, groepstaal, Bargoens, uitroepen, modieus (vnl. Engels) taalgebruik, gevleugelde uitdrukkingen en catchphrases. Veel woorden en uitdrukkingen zult u niet terugvinden in de standaardwoordenboeken (vanwege het slangkarakter). Naast een omschrijving krijgt u vaak een herkomstverklaring, synoniemen en talrijke vindplaatsen.
Zowel hedendaagse als oudere woorden en uitdrukkingen (17de, 18de en 19de eeuw) worden hier behandeld. Daarbij werd zowel naar het taalgebruik in Vlaanderen als in Nederland gekeken. Ook regionale woorden en uitdrukkingen komen aan bod. Verouderd betekent niet dat een woord of uitdrukking niet vermeld of geschrapt moet worden. Vaak geeft zulk taalgebruik een mooi tijdsbeeld (bromolie, hijgend hert, Japie van alle dagen, klompentrein, Philiprak, sannieplak, slikkerdemik). De bedoeling van dit woordenboek is ook een soort taalmuseum te zijn. Daarom werden ook doodgewone en lang ingeburgerde woorden met een rijke geschiedenis opgenomen, bijv. bruin café, kanonnenvlees; losse flodders, oudewijvenzomer; regeringswater, steenkolenengels enz.
Bronnen
Dit werk is het resultaat van meer dan 30 jaar verzamelen. Niet alleen kranten, tijdschriften en woordenboeken werden nagevlooid, ook stripverhalen en liedjesteksten. Verder werd beroep gedaan op het WNT, de krantendatabase Delpher, de dbnl, Gopress, het eWND, de Apple bookstore, sociale media en andere (ook mondelinge) bronnen.
Lees meer op https://www.ensie.nl/woordenboek-van-populair-taalgebruik
Laat een reactie achter