Waarom kennis lust is
In deze tweede aflevering gaan we in op het thema ‘Verleidelijk’. Frits van Oostrom deelt zijn inzichten over kennis als lust, het woordje ‘ik’ in de wetenschap en wat Reynaert ons leert over de politiek. Frits vertelt over de kunst van het schrijven voor een breed publiek en waarom kennis lust is. Samen met Marc van Oostendorp bediscussieert hij waarom de Nederlandse literatuur zo’n grote nadruk legt op schoonheid en waarom dit ons mensenrecht is. Van Oostrom bespreekt ook waarom politici in Den Haag meer Reynaert zouden moeten lezen en introduceert een nieuwe term genaamd de ‘Firapeel oplossing’, die kan bijdragen aan het verrijken van de Nederlandse taal en politieke vocabulaire.
Podcast-versie (alleen audio) op Spotify:
Weia Reinboud zegt
Wat Van Oostrom zegt over de stelling van Pythagoras vraagt wel om een terzijde. In het bouwen en timmeren wordt veel gebruik gemaakt van het Pythagorees drietal 3, 4, 5. Heb je een zuivere haakse hoek nodig dan neem je drie latten of planken met lengtes 3, 4 en 5 keer een meter, of wat dan ook, spijker ze aan elkaar en je hebt een heel grote winkelhaak gemaakt. Of bij het overdragen van het trucje ook de stelling van Pythagoras wordt uitgelegd, dat weet ik niet, maar het zou best kunnen. Of andere drietallen, zoals 5, 12, 13 ook gebruikt worden, weet ik niet.
Zo zijn er meer dingen die je op school leert en denkt nooit te zullen gebruiken. De middelloodlijn bijvoorbeeld. Een jonge atlete, die ik training geef, had twee bijna even verre worpen. Ik vertelde hoe je toch kunt zien welke de verste is. ‘Je had vast niet gedacht om de middelloodlijn in het wild tegen te zullen komen.’