Hoe verandert ‘mannelijkheid’ in de wereld en in de culturele verbeelding? Genderwetenschapper Maaike Meijer onderzocht de representatie van mannelijkheid en literatuur en film en vond daar veel antihelden die aan mannelijkheid te gronde lijken gaan. Het klassieke programma dat mannen schraagde, lijkt aan zijn eind. Mannelijke kunstenaars tonen extreem mannelijk lijden en falen, maar ook nieuwe wegen. Er blijken interessante alternatieven te zijn voor het gangbare maatschappelijke mannelijkheidsbeeld.
Tijdens deze avond nemen we mannelijkheid onder de loep, in de samenleving en in de cultuur, van de onderdrukte jongens van Wolkers, de tobbers van Houellebecq en Te Gussinklo, tot de aardse Jeff “The Dude” Lebowski en het oorlogshelden in Casablanca. Meijer leest ze niet als universele verhalen maar als mannenverhalen. Ze herschrijft de Freudiaanse speculaties over castratieangst en penisnijd.
Ze onderzoekt haar eigen mannelijkheid en non-binariteit, en neemt de positie van mede-man. Radeloze helden gaat over destructie, oorlog, geweld én over verlossing. Over de oorzaken van mannelijkheidswaan en de bevrijding ervan.
Berthold van Maris zegt
“Ze herschrijft de Freudiaanse speculaties over castratieangst en penistijd.” Mooie zin. Maar wat wordt er in godsnaam mee bedoeld?”