De 4e Dr Lou Spronck-lezing is in september gegeven door Miet Ooms. De titel luidde: ‘Algemeen Nederlands of eigen Nederlands? Over het Nederlands dat we delen en dat ons soms scheidt’.
Over de Dr Lou Spronck-lezing
De leerstoel Taalcultuur in Limburg (Universiteit Maastricht, Faculty of Arts and Social Sciences FASoS) heeft in 2016 de Dr. Lou Spronck-lezing ingesteld. Lou Spronck heeft tijdens zijn werkzame leven aan het Jeanne d’Arc College in Maastricht als leraar, conrector en rector, maar vooral in de tijd erna, gepubliceerd over de Limburgse geschiedenis, literatuur, dialect en volkskunde.
Met de instelling van de tweejaarlijkse Dr. Lou Spronck-lezing wil de leerstoel waardering voor de kwaliteit van zijn onderzoek tot uitdrukking brengen. Tevens beoogt deze lezing het belang van wetenschappelijk onderzoek naar taal en cultuur in Limburg zichtbaar te maken voor de academische wereld en vooral voor het grote publiek.
De eerste LS-lezing werd 2016 gehouden door Petra Stienen (‘Geer zeet neet van hiej …’. De grenzen van het Limburgs), de tweede in 2018 door Martin Paul (‘De grenzen van mijn taal zijn de grenzen van mijn wereld’. Een pleidooi voor meertaligheid), de derde in 2021 door Michiel de Vaan (Geboorte en dood van het Maastrichts. Een historisch-taalkundige blik).
Ad Welschen zegt
Een uitstekend en boeiend overzicht, heel helder en ter zake kundig. De ontwikkelingen in Vlaanderen zijn zeer interessant. Over de invloed van radio en televisie als normerende instanties had ik graag nog iets meer willen horen. Die lijkt mij in Nederland vanaf de jaren dertig bijvoorbeeld veel belangrijker te zijn geweest dan die van een genootschap als ‘Onze Taal’ of de stukjes van Charivarius.