Toen Louis Couperus honderd jaar geleden overleed, zullen er niet veel mensen rondgelopen hebben die meer van de wereld hadden gezien dan hij. Hij groeide op in Nederlands-Indië en woonde in Den Haag, Italië en Frankrijk. Daarnaast heeft hij enorm veel gereisd. In de nieuwe online expositie, ‘De werelden van Louis Couperus’, brengt het Literatuurmuseum die werelden samen en verbindt ze met datgene waar het uiteindelijk om gaat: de literatuur, de enige wereld waarin Couperus volledig zichzelf kon zijn. De lancering van de nieuwe expositie wordt gevierd tijdens de Museumnacht op zaterdag 7 oktober. Bezoekers kunnen – als onderdeel van een uitgebreider programma vol muziek, poëzie en lekkere hapjes – op de foto met Eline Vere, de hoofdpersoon uit de Haagse roman waarmee hij zijn naam vestigde.
Het Literatuurmuseum beheert de literaire nalatenschap van Louis Couperus (1863-1923). Na Eline Vere (1899) volgden vele romans, verhalen, sprookjes, columns en krantenstukken. Naar aanleiding van het Couperusjaar staat zijn oeuvre volop in de belangstelling op de website literatuurmuseum.nl/literatuurlab. Behalve de online tentoonstelling, zijn op de site ook diverse artikelen over de schrijver te vinden.
Online expositie
De grote online expositie brengt de bezoeker in aanraking met de uiteenlopende werelden van de schrijver. Couperus reisde door Europa, Afrika en Azië, met een onwaarschijnlijke intensiteit. In de jaren 1920-1922 bezocht hij – per boot – Algerije, Tunesië, Parijs, Londen, Genua, Indonesië, China en Japan. ‘De werelden van Louis Couperus’ zoomt in op onder andere het Den Haag van De boeken der kleine zielen en het Indië uit De stille kracht. Daarnaast wordt uitgebreid stilgestaan bij zijn fascinatie voor de klassieke oudheid in combinatie met zijn reizen door Italië, Japan en Noord-Afrika. Ook komt de verbeelding van die werelden aan de orde: Couperus hechtte veel waarde aan de boekomslagen en vond het belangrijk dat deze bijdroegen aan de werelden die hij in taal neerzette. Dat leidde tot prachtige ontwerpen van kunstenaars als Jan Toorop en H.P. Berlage.
Laat een reactie achter