Stichting Ensie Encyclopedie realiseert een bibliotheek waar alle Nederlandstalige woordenboeken en encyclopedische werken op één plek samenkomen. Kennis uit heden en verleden wordt nauwkeurig gedigitaliseerd, van meta-informatie voorzien en voor iedereen gratis toegankelijk gemaakt. In maart beschrijven we een aantal boeken die op Ensie zijn geplaatst:
Encyclopedie voor het Maatschappelijk leven (1934) is geschreven door P.J. Mols. In dit boekwerk worden uitsluitend de terreinen recht, (sociale) wetgeving, belastingen, boekhouden, staatsinrichting en handelscorrespondentie beschreven.
Bijbels Lexicon (2017) is geschreven door Karina van Dalen-Oskam & Marijke Mooijaart. De Nederlandse taal is voor een belangrijk deel gevormd door de Nederlandse vertaling van de Statenbijbel, die in opdracht van de synode van Dordrecht (1618) is vertaald. Onze Nederlandse taal is dus gevormd in een kerkelijk-bijbelse omgeving en daarvan zijn de invloeden in woorden en uitdrukkingen tot op de dag van vandaag kenbaar. De auteurs, Karina van Dalen-Oskam en Marijke Mooijaart, zijn woord voor woord nagegaan hoe bijbelse woorden en uitdrukkingen in het Nederlands van nu nog kenbaar zijn. Dat maakt het boek niet alleen interessant vanuit de positie van de theologie, maar minstens zo sterk vanuit de belangstelling voor de ontwikkeling van het Nederlands.
Van Dale atletiek- en turnwoordenboek (2008) is geschreven door Jan Luitzen. Het beschrijft de meest gebruikte termen uit atletiek, turnen, fitness en krachtsport. Bij iedere sportterm wordt de betekenis weergegeven. Daarnaast bevat de beschrijving grammaticale informatie, een citaat of een voorbeeld van het gebruik van de term. Ook zijn er anekdotes, wetenswaardigheden en inside-verhalen uit de wereld van atletiek, turnen, fitness en krachtsport in dit boek opgenomen.
T. Pluim is de auteur van De levende taal (1921). Dit verklarend woordenboek licht woorden en uitdrukkingen toe, van aamborstig tot zijn zegel aan iets hechten en is bestemd voor het middelbaar en hoger onderwijs.
Lexicon van de Psychologie (1965) bevat bijna 900 alfabetisch gerangschikte artikelen en definities die veel gebruikt worden binnen het vakgebied van de psychologie. Het werd geschreven door N. Sillamy.
Klaas J. Eigenhuis is de auteur van Verklarend en etymologisch woordenboek van de Nederlandse vogelnamen (2004). Dit woordenboek neemt de lezer mee in de wondere wereld van de Nederlandse vogelnamen. Te lezen valt onder andere hoe deze zich in de loop der tijden hebben ontwikkeld. Je vindt er alle officiële namen van de Nederlandse vogels, alsmede een groot aantal Friese vogelnamen en Nederlandse vogelvolksnamen.
Het Molenwoordenboek (2000) is geschreven door B.D. Poppen, die na wat omzwervingen uiteindelijk zelf molenaar is geworden. Van aanbrenger tot zwichtstok, in het ‘Molenwoordenboek’ worden bijna 1700 begrippen, namen en termen op het gebied van molens uitgebreid toegelicht.
Het Woordenboek van Medische Eponiemen (1998) is eigenlijk een encyclopedie met bekende artsen die hun naam hebben gegeven aan een ziekte, een diagnostische methode, een instrument en dergelijke. Wat het boek extra aantrekkelijk maakt, zijn de vele Nederlandse artsen die op de een of andere manier naam hebben gemaakt. Leuke anekdotes worden afgewisseld met beschrijvingen van historische ontwikkelingen en leerzame informatie die in menig leerboek niet zouden misstaan. De auteurs van dit boek zijn T.Beijer en C.G.L.Apeldoorn .
Willem G. Keeris schreef Vastgoedmanagement (2018). In dit werk worden vaak gebruikte termen en de betekenis daarvan die te maken hebben met vastgoed toegelicht. Van aanbesteding tot zachte-constructie, je vindt het allemaal verklaard in dit boek.
Van noten en tonen (2010) heeft als ondertitel: wegwijs in muzikale begrippen. Wat is een toon, een noot, een interval? Welke noten bevat een diatonische toonladder? Hoe ontstaan dissonanten? Wat zijn boventonen? Hoe herken je de tonaliteit van een compositie? Van noten en tonen is een heldere inleiding in de gangbare begrippen uit de muziekleer en je kunt er ook meer lezen over de historische achtergrond van muzieknotatie en -terminologie. De vele voorbeelden uit het werk van ca. 400 componisten maken de termen en theorie duidelijk. De auteur van dit naslagwerk is Ignace Bossuyt.
Ensie, opgericht in 1946, maakt kennis gratis toegankelijk voor iedereen. Steun Ensie en word vriend.
Bronnen
https://www.ensie.nl/maatschappelijk-leven
https://www.ensie.nl/bijbels-lexicon
https://www.ensie.nl/atletiek-en-turnwoordenboek
https://www.ensie.nl/levende-taal
https://www.ensie.nl/lexicon-van-de-psychologie
https://www.ensie.nl/vogelnamen
https://www.ensie.nl/bd-poppen
https://www.ensie.nl/medische-eponiemen#
Laat een reactie achter