27 september 2024, 14:00 – 17:00 uur
Universiteitsbibliotheek Utrecht – Boothzaal
Het project LeesEvolutie, gesubsidieerd door de Nationale WetenschapsAgenda (NWA), is in januari 2024 gestart en houdt op vrijdagmiddag 27 september een eerste openbare bijeenkomst over de resultaten tot dusver.
Doel van het project is het Nederlandse leesonderwijs voor kinderen en jongeren (4 tot 18 jaar) structureel te verbeteren. Docenten, leerlingen, schoolbesturen, lerarenopleiders, methodenmakers en onderzoekers werken in het project samen om een nieuwe richting voor dat leesonderwijs te bedenken en te implementeren. We gaan dat doen door een nieuw model voor leesonderwijs te maken dat rekening houdt met digitale ontwikkelingen, en met de wens van het onderwijs het leesonderwijs inhoudelijker te maken dan het nu is.
De eerste onderzoekers (postdocs en aio’s) zijn pas net gestart, maar het consortium heeft het afgelopen half jaar gesproken over drie kwesties die voor een nieuwe richting bepalend zullen zijn:
- Hoe gaat het nieuwe leesonderwijs getoetst worden? De toetsing bepaalt immers in belangrijke mate de bandbreedte van de vernieuwing.
- Welke rol gaan (rijke) teksten in dat nieuwe onderwijs spelen?
- Hoe gaat de vernieuwing grootschalig en ingrijpend kunnen zijn?
Op deze middag zullen we de inzichten over deze drie kwesties delen, en met de aanwezigen verder werken aan de eerste concrete producten die we op gaan leveren: een nieuw model voor leesonderwijs, een pedagogisch en didactisch raamwerk en een monitor waarmee we de vorderingen van leerlingen kunnen volgen.
Het programma is als volgt:
- 13.30-14.00: Inloop
- 14.00-14.05: Welkom
- 14.05-15.00: Presentatie van, en discussie over, eerste resultaten LeesEvolutie
- 15.00-15.30: Anne Eekhout schreef met Nicolas en de verdwijning van de wereld een
boek voor volwassenen dat de Beste Boek voor Jongeren-prijs won. Wat zegt dat over wat jongeren graag lezen, en hoe we ze in leesonderwijs moeten benaderen?
15.30-15.45: Pauze - 15.45-17.00: Workshop over het LeesEvolutie model, raamwerk en de monitor
- 17.00: Borrel
We nodigen iedereen die mee wil praten over de nieuwe inrichting van leesonderwijs uit te komen: leerlingen, docenten, lerarenopleiders, methodenmakers, bestuurders, journalisten en onderzoekers. We zien uit naar het delen van inzichten, opvattingen, tips, meningen, ervaringen die we na afloop van de bijeenkomst ook als leesvoer voor anderen op de website van het project zullen publiceren.
Graag even aanmelden in verband met de borrel door een mailtje te sturen naar Roy van Kessel, r.h.t.vankessel@uu.nl.
Laat een reactie achter