Lancering van de Kippengeluksmeter in zicht
Kippen die zachtjes zingen, spinnende geluiden maken en sociale gesprekjes voeren? Nieuw onderzoek brengt ons een stap dichter bij de ontwikkeling van een Kippengeluksmeter, waarmee boeren, beleidsmakers en onderzoekers kunnen peilen wanneer kippen écht gelukkig zijn.
De Vakbond voor Dieren heeft onder leiding van Marjolein de Rooij de geluiden en gedragingen van kippen nauwkeurig geobserveerd. Dit baanbrekende verkennende onderzoek toont aan dat kippen niet alleen negatieve gevoelens zoals angst kunnen uiten, maar ook plezier en geluk ervaren, wat te herkennen is aan zachte, harmonieuze geluiden en specifieke comfort behaviours zoals verenpoetsen en stofbaden.
Naar een meetinstrument voor kippengeluk
De resultaten van dit onderzoek vormen de basis voor de ontwikkeling van een Kippengeluksmeter: een combinatie van microfoons, camera’s en een slim algoritme. Boeren krijgen hiermee een instrument om te meten onder welke omstandigheden hun kippen het meest gelukkig zijn. Dit biedt niet alleen waardevolle inzichten voor dierenwelzijn maar ook voor een duurzamere veehouderij.
Nadruk op plezier en geluk
De onderzoeksbevindingen openen nieuwe deuren om kippenwelzijn op een positieve en andere manier te meten. In dit project ligt de nadruk op geluiden van plezier en geluk. Negatieve geluiden, veroorzaakt door onder andere pijn en stress, worden al regelmatig wetenschappelijk onderzocht vanwege de invloed van negatief welzijn op de productie. Het vergroten van positief welzijn door de aanwezigheid van plezier en geluk te waarborgen, is een relatief nieuw perspectief op dierenwelzijn. Het onderzoek ondersteunt hiermee ook de groeiende interesse in emoties van dieren in de veehouderij.
Drie vormen van communicatie ontdekt
De studie onderscheidt drie vormen van communicatie die het kippenwelzijn weerspiegelen:
- Sociale communicatie: Vreugdevolle ‘keuvel’-geluidjes, die de onderlinge kippenband versterken.
- Instrumentele communicatie: Directe signalen om gedrag van anderen te beïnvloeden, zoals een kip die een andere kip wegstuurt.
- Fysieke communicatie: Signalen wanneer geluiden niet volstaan, zoals een pik om ruimte te winnen bij de voerbak.
Onmisbare expertise
De kennis van Leonie Cornips, hoogleraar taalwetenschappen en onderzoeker van het Meertens Instituut, was onmisbaar bij de uitvoering van dit onderzoek. Haar inzichten hielpen de onderzoekers om kippencommunicatie vanuit een linguïstisch perspectief te begrijpen, wat cruciaal is voor de ontwikkeling van de Kippengeluksmeter.
Marga Rijsterborgh-Matthijsen zegt
Wij hebben sinds april 2 kippen.
Ze heten tikkie en tokkie.
Ze luisteren goed naar hún namen.
Ze luisteren ook goed naar NO (mag niet) en GO (kom maar). Ze houden van gezelligheid en keuvelen (leuk licht kakelen) en komen meteen naar ons toe zodra we op ons terrein aan het werk zijn.
Als we eind van de (zomer)middag gingen borrelen kwamen ze er meteen aanhuppelen en probeerden de borrelhapjes te pikken. Zodra mijn man NO zegt houden ze ermee op.
Van hem krijgen ze s’morgens voer en voorafgaande aan het op stok gaan ook s’avonds. Maar de meeste gedragingen zijn voedsel-gerelateerd. Stofbaden nemen ze graag en ze leggen elke dag een ei….in deze tijd van het jaar wordt dat minder. Dat is logisch Ze hebben een leuk eigen huisje met een trappetje…én een grote ren….maar inmiddels grazen ze het hele terrein af.
Superlieve beestjes.…de onze zijn bruin!!
Tot zover….Marga Matthijsen