Dinsdag 7 januari 2025, 15.00-16.30 uur
Locatie: Blandijnberg 2, lokaal 3.30 – Camelot
Op 7 januari organiseert de onderzoeksgroep Vensters van Verlangen: de verbeelding van consumptie in de komedie van de Lage landen (1650-1725) in samenwerking met GEMS en Thalia een sessie over de verbeelding van verlangen in komisch toneel in de zeventiende en achttiende eeuw. Vensters van Verlangen onderzoekt de representatie van consumptie en verlangen in vroegmoderne Nederlandse komedies. Kluchten en blijspelen vormen een vruchtbare bron voor het bestuderen van emoties en consumptie, omdat zij veelal handelen over herkenbare sociale omgevingen en kwesties en blijk geven van contemporaine morele en sociale waardeoordelen. In deze sessie behandelen Estel van den Berg en Evi Dijcks de verbeelding van twee centrale verlangens: geldzucht en seksuele lust.
Geldzucht was een populair thema in kluchten en blijspelen in de vroegmoderne tijd en ging altijd samen met humor over klasse. Stereotype personages zoals de vrek en de sociale klimmer kwamen veelvoudig voor in komedies. Estel van den Berg presenteert aan de hand van een aantal scènes uit D’ingebeelde Ryke (1665)van Joost van Breen, De woekeraar (1702)van Abraham Alewijn en Quincampoix (1720) van Pieter Langendijk welke theatrale technieken werden ingezet om het verlangen naar rijkdom te verbeelden. Zij onderzoekt of rijkdom enkel een voorwaarde was om te kunnen consumeren, of dat het najagen van rijkdom werd gerepresenteerd als doel op zichzelf. Zij onderzoekt welke rol komedies hadden bij het distribueren van het verlangen naar rijkdom en wie in de zeventiende en achttiende eeuw mocht verlangen naar rijkdom.
Een ander geliefd onderwerp van toneelschrijvers was seks en seksueel verlangen. In kluchten en blijspelen leidt dat verlangen regelmatig tot overspel. Op het toneel worden vaak negatieve stereotype genderrollen getoond, waarmee de gebruikelijke hiërarchie tussen man en vrouw tijdelijk wordt omgekeerd. Het gebruik van humor biedt zo ook de mogelijkheid een alternatieve werkelijkheid te verbeelden, waarin meer subversieve ideeën de ruimte krijgen. Aan de hand van een tegendraadse lezing presenteert Evi Dijcks welke alternatieve denkbeelden rondom overspel op het vroegmoderne podium worden gerepresenteerd.
Na de presentaties is er ruimte voor vragen en discussie. Wie wil deelnemen aan deze sessie kan een e-mail sturen naar evi.dijcks@ugent.be.
Laat een reactie achter