Kunnen talen bedacht worden? Wat hebben koeien te maken met taalonderzoek? En hoe beïnvloeden jongeren de Nederlandse taal? Het nieuwjaarsboek van het Meertens Instituut, Grenze(n)loze taal, neemt je mee op een fascinerende reis langs de veelzijdigheid van taal en taalgebruik. Het boek verschijnt op 21 januari 2025 en is nu al online te bestellen.
Grenzen stellen, bewaken of verleggen?
Taal vormt ons dagelijks leven, maar is dat wat we zeggen echt grenzeloos? In dertien bijdragen laten wetenschappers zien hoe taal geografische, sociale en culturele grenzen overstijgt – of juist bevestigt.Zo lees je over de rol van taal in de 14e eeuw, de invloed van muziek op taalvariatie, en de betekenis van achternamen door de eeuwen heen. Ook actuele onderwerpen komen aan bod, zoals de dekolonisatie van taalgebruik in archieven en de taal van jongeren vandaag de dag.Of je nu geïnteresseerd bent in hoe koeien communiceren, waarom dialecten verdwijnen, of hoe taalkundigen taalgrenzen onderzoeken: Grenze(n)loze taal biedt verrassende inzichten. Het is een aanrader voor iedereen met een nieuwsgierigheid naar taal en cultuur.
Een unieke samenwerking
Het boek is samengesteld onder redactie van onderzoekers Kristel Doreleijers en Jos Swanenberg van de afdeling Linguïstiek en Taalvariatie van het Meertens Instituut. Bijzonder is de samenwerking met kunstenaar Tom Heerschop, artist in residence, die illustraties bij het boek maakte en zo het wetenschappelijk onderzoek op creatieve wijze in beeld brengt.
Over het Meertens nieuwjaarsboek
Traditiegetrouw geeft het Meertens Instituut elk jaar in januari een nieuwjaarsboekje uit, over een onderwerp dat centraal staat in het taal- en cultuuronderzoek. Van eetcultuur in Nederland door de jaren heen tot herontdekte Groninger sprookjes; van nieuwe rituelen in coronatijd tot meertaligheid in de lage landen van de zeventiende eeuw. |
Laat een reactie achter