
Taalcoördinatoren opgelet!
Heb je behoefte aan een wetenschappelijke basis voor het leesbeleid op je middelbare school?Aan de Radboud Universiteit hebben we ruimte voor 45 middelbare scholen in ons project Lenzen op leescultuur.
Doel van het project
Lenzen op leescultuur brengt gedurende vier jaar de praktijk van leesbevordering op middelbare scholen in kaart. Aanleiding voor het project is de landelijke trend van teruglopende leesvaardigheid in combinatie met afnemend leesplezier. Vele middelbare scholen hebben inmiddels taalcoördinatoren aangesteld in een poging om het tij te keren, maar wat levert dat nu concreet op? Lenzen op leescultuur biedt 45 scholen de ruimte om hier inzicht in te krijgen. Het project loopt van 1 februari 2026 tot 1 februari 2030.
Wat gaan we concreet onderzoeken?
Gedurende vier schooljaren neemt een promovendus uitgebreide vragenlijsten en interviews af op de school, steeds gericht op een ander aspect van leesbeleid. We onderzoeken:
- Wat docenten (van alle vakgroepen) doen aan leesondersteuning en leesbevordering in hun lessen. Welke kansen worden benut, wat kan beter?
- Hoe leerlingen de leescultuur in de school ervaren. Wat vinden zij goed werken en waar hebben zij meer behoefte aan? Hierbij splitsen we uit naar verschillende groepen, waaronder ook leerlingen met leesproblemen.
- Wat ouders van de school verwachten ten aanzien van leesbeleid en welke rol zij hier zelf in kunnen spelen.
- Welke best practices er zijn onder taalcoördinatoren en andere betrokkenen, zoals mediathecarissen, om de leescultuur in de school te verbeteren.
Wat levert deelname de school op?
- Elk jaar een terugkoppeling op het afgenomen onderzoek, inclusief de score van uw school ten opzichte van het gemiddelde (benchmark).
- Elk jaar concrete aanbevelingen op grond van de onderzoeksresultaten.
- Een jaarlijkse studiedag voor taalcoördinatoren, gericht op implementatie van de resultaten en op netwerkvorming voor taalcoördinatoren.
Hoe kan mijn school deelnemen?
U kunt uw school voor 1 mei 2025 aanmelden via de projectleider, dr. Jeroen Dera: jeroen.dera@ru.nl. Deelname kost 2000 euro per schooljaar en kan hetzij voorafgaand aan het complete project (€8000), hetzij per schooljaar worden betaald (4 x €2000).
Laat een reactie achter