Nijmegen is dé stad van taal en literatuur in Nederland, met een grote diversiteit aan schrijvers en literaire initiatieven, gespecialiseerde opleidingen en taalonderzoek van wereldniveau. Op vrijdag 23 mei organiseert de Faculteit der Letteren het festival Nijmegen Taalhoofdstad, waarbij we de kracht van talen en verhalen in de stad voor het voetlicht brengen. We laten de talenrijkdom van Nijmegen zien en gaan met schrijvers in gesprek over Nijmegen als stad van literatuur.
Heel Nijmegen Leest
Het festival vormt de afsluiting van Heel Nijmegen Leest. In april en mei vinden er op verschillende plekken in de stad samenleessies en publiekscolleges plaats over drie boeken die een link hebben met Nijmegen: De opdracht van de Moor van Abdelkader Benali, Vonkie van Frouke Arns en We zijn nog lang niet halverwege van Wout Waanders.
De auteurs zijn aanwezig tijdens het festival, worden geïnterviewd over hun werk en hun relatie met Nijmegen, en dragen voor. En natuurlijk is er alle ruimte voor lezers om vragen te stellen.
Stadstaalkundige
Als kersverse Stadstaalkundige van Nijmegen doet taalwetenschapper en hyperpolyglot (hij spreekt ongeveer 20 talen) Luis Miguel Rojas Berscia samen met studenten onderzoek naar de talen die in Nijmegen gesproken worden. Inwoners van de stad werden uitgenodigd om hun taal op te nemen via een app. Audiokunstenaar Elise ‘t Hart verwerkte deze opnamen vervolgens in een audiokunstwerk.
Tijdens het festival vertelt de Stadstaalkundige wat er uit het onderzoek is gekomen en maakt hij bekend welke talen in Nijmegen allemaal gesproken worden. Elise ’t Hart vertelt hoe zij te werk is gegaan, en natuurlijk kun je het kunstwerk ervaren!
Boeken op Recept en Studio Tiep Miep
Tijdens de inloop van het avondprogramma, in de pauze en na afloop kun je als bezoeker terecht bij de Culturele Apotheek. Daar krijg je op basis van een kort consult een persoonlijk boekenadvies. Je voelt je gegarandeerd meteen een stuk beter!
Ook bij de dames van Studio Tiep Miep kun je je verhaal kwijt. Vertel hen over je leven, je gevoel en je ervaringen en zij maken een persoonlijk gedicht voor je. Hoe openhartiger je bent, hoe mooier het gedicht!
Daarnaast is er een boekentafel van Boekhandel Roelants, waar de schrijvers in de pauze en na afloop hun werk signeren, en een stand van het Nijmeegse literaire tijdschrift Op Ruwe Planken.
De presentatie van de avond is in handen van Hasna El Maroudi.
Reguliere tickets kosten 5 euro. Toegang voor medewerkers en studenten van de Radboud Universiteit is gratis. Je dient je daarvoor wel aan te melden.
Ticket voor medewerkers en studenten
Symposium en scholierenprogramma
Het middagprogramma van het festival bestaat uit een symposium over Nijmegen Taalhoofdstad en een programma voor leerlingen van 4 havo en 5 vwo. Het symposium is gericht op medewerkers van literaire organisaties, taal- en literatuurwetenschappers en beleidsmakers. Zij buigen zich over de vraag wat Nijmegen uniek maakt op het gebied van taal en literatuur en hoe we dat (nog) beter voor het voetlicht brengen.
Het scholierenprogramma draait om geesten, magie en tovenarij. Auteur Tom Hofland, podcastmaker Pascal van Hulst en wetenschapper Sandor Chardonnens gaan daarover met elkaar in gesprek.
Zowel het symposium als het scholierenprogramma zijn besloten.
Achtergrond
De Radboud Universiteit heeft taalonderzoek van wereldklasse in huis en is een van de weinige Nederlandse universiteiten met specialistische taalopleidingen, zoals Nederlands, Engels, Frans, Duits en Spaans. Nijmegen Taalhoofdstad wil deze toonaangevende expertise in de spotlight zetten en tegelijkertijd laten zien dat onderzoek en onderwijs zijn ingebed in een bruisende en inspirerende omgeving. Dat is voor studenten en wetenschappers interessant, maar zeker ook voor culturele en commerciële maatschappelijke partners in de stad Nijmegen, en ver daarbuiten.
In 2022 ontving Adriaan van Dis een eredoctoraat van de Radboud Universiteit tijdens Nijmegen Taalhoofdstad, vanwege zijn inzet als ambassadeur voor taal- en cultuuronderwijs. Lees de terugblik.
Het festival Nijmegen Taalhoofdstad, Heel Nijmegen Leest en de Stadstaalkundige worden mede mogelijk gemaakt door de neerlandistiekgelden, een bijdrage van het Ministerie van OC & W aan de universitaire opleidingen Nederlandse Taal en Cultuur.
Samenwerkingspartners
Nijmegen Taalhoofdstad wordt georganiseerd in samenwerking met boekhandels Dekker van de Vegt en Roelants, de Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid, literair productiehuis Wintertuin, de Wijkfabriek, de Culturele Apotheek, Cultuurhuis de Lindenberg, het Besiendershuis, Naaistreek en Op Ruwe Planken. Wanneervrijdag 23 mei 2025, 20:00 – 22:30LocatieDe Vasim, Winselingseweg 41, NijmegenOrganisatieFaculteit der Letteren
Tickets
Reguliere tickets kosten 5 euro. Toegang voor medewerkers en studenten van de Radboud Universiteit is gratis. Je dient je daarvoor wel aan te melden.
Ticket voor medewerkers en studenten
Deel deze pagina
Dat klinkt behoorlijk pretentieus, Nijmegen dé Taalhoofdstad van Nederland. Hoeveel uitgeverijen zijn er gevestigd, hoeveel schrijvers wonen er, hoeveel literaire instellingen zijn er?
Taalhoofdstad van oostelijk Nederland dan maar.
Taalhoofdstad in grote delen van oostelijk Nederland.
Het gaat niet om de kwantiteit, hè.