Woorden zijn misschien wel het meest opmerkelijke aspect van taal. Ieder van ons neemt er dagelijks duizenden van in de mond, maar hoe ze precies werken, begint de wetenschap pas sinds kort echt te doorgronden. In haar nieuwe boek Dijt onze woordenschat alsmaar uit?, dat op 23 mei 2025 verschijnt bij Radboud University Press, legt de bekende taalkundige Nicoline van der Sijs in kort bestek uit wat we al weten over woorden – en wat nog niet.
In dit toegankelijk geschreven werk onderzoekt Van der Sijs vanuit verschillende wetenschappelijke invalshoeken hoe woorden ontstaan, worden gebruikt en soms volledig uit ons collectieve geheugen verdwijnen. Het boek behandelt diverse aspecten van onze woordenschat, waaronder: woorden in woordenboeken, woorden in digitale tekstverzamelingen, woorden door de tijd heen, de uitbreiding van bestaande woorden, het mentale lexicon en woorden in netwerkverband.
Van der Sijs schreef eerder gedegen en bij een breed publiek geliefde boeken over taal en taalverandering. Maar woorden zijn naar eigen zeggen haar eerste wetenschappelijke liefde:
Als 20-jarige begon ik als redacteur van een Nederlands-Russisch woordenboek. Sindsdien ben ik altijd gefascineerd gebleven door de vele facetten van woorden. Ik hoop dat dit boekje iets van die liefde en fascinatie doorgeeft aan een volgende generatie, en verwondering oproept over de rijkdom van onze woordenschat, die we dagelijks zo achteloos gebruiken.
Dijt onze woordenschat alsmaar uit? is gepubliceerd onder een CC BY-NC-ND 4.0-licentie. Het boek is vanaf 23 mei gratis te downloaden via de website van Radboud University. Daar is ook een gedrukte versie te bestellen. [ISBN 9789465151007, DOI 10.54195/SFIA5632].
Nederlands in het klein
Dijt onze woordenschat alsmaar uit? is het eerste deel in de reeks Nederlands in het klein. Deze reeks compacte boeken is opgezet door de afdeling Nederlandse Taal en Cultuur van de Radboud Universiteit. Het doel is om lezers op een innovatieve en boeiende manier kennis te laten maken met recent onderzoek in de neerlandistiek. De reeks is ook geschikt voor gebruik in het voortgezet onderwijs. Voor elk deel komt aanvullend lesmateriaal beschikbaar via de website van de Werkgroep Onderzoek en Didactiek Nederlands (WODN).
Over de auteur
Nicoline van der Sijs (1955) is momenteel gastonderzoeker bij het Instituut voor de Nederlandse Taal in Leiden en emeritus hoogleraar historische taalkunde van het Nederlands aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Eerder werkte zij onder andere bij Van Dale Woordenboeken en als senior onderzoeker bij het Meertens Instituut. Ze is een productief auteur op het gebied van etymologie en Nederlandse taalgeschiedenis, oprichter van etymologiebank.nl, regelmatig schrijver voor het tijdschrift Onze Taal en ontving meerdere onderscheidingen voor haar werk.
Over Radboud University Press
Radboud University Press, gevestigd in Nijmegen en onderdeel van de Radboud Universiteit, is een uitgever die zich inzet om academisch onderzoek voor iedereen vrij toegankelijk te maken. De uitgever hanteert het principe van Diamond Open Access: publicaties zijn gratis beschikbaar voor zowel auteurs als lezers.
Laat een reactie achter