• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Logo

Neerlandistiek

Online tijdschrift voor taal- en letterkundig onderzoek

  • Over Mondiaal
  • Contact
  • Homepage
  • Jong Neerlandistiek
  • Frisistyk
  • Mondiaal

Vacatures leerstoel Zuid-Afrika bij Universiteit Gent

15 mei 2025 door Redactie Mondiaal Reageer

Het Centrum voor het Afrikaans en de Studie van Zuid-Afrika (GAZ, Universiteit Gent) is op zoek naar twee bekleders van de Leerstoel Zuid-Afrika: talen, literaturen, cultuur en maatschappij. Het gaat om een verblijf van zes weken aan de Universiteit Gent, tijdens het eerste semester van het academiejaar 2025-2026 (twee aanstellingsperioden: september-oktober 2025 en november-december 2025). Voor elk van deze perioden zoekt het centrum één Leerstoelbekleder.

De docent-onderzoeker verblijft aan de Universiteit Gent voor een periode van zes weken, adviseert de (PhD-)studenten bij hun onderzoek en denkt mee over onderzoeksprojecten. De docent brengt gedurende de uitwisseling ten minste één publiekslezing en/of een oratie (over het wetenschappelijk onderzoek) en neemt deel aan activiteiten die door het GAZ worden georganiseerd.

Onderwijs

Deze Leerstoel heeft betrekking op één of meerdere van de volgende thema’s/disciplines: letterkunde, taalkunde, vertaalwetenschap, talen en culturen van Afrika, geschiedkunde, kunst-, muziek- en theaterwetenschappen, sociologie of politieke wetenschappen.

De onderwijstaken beslaan max. 4 lesblokken van anderhalf uur per week (max. 24 lesblokken in totaal). Daartoe behoort zeker een collegereeks van minimaal vier lesblokken (2 weken x 2 lesblokken of 4 weken x één lesblok) en maximaal tien lesblokken (bv. 5 weken x 2 lesblokken) voor het opleidingsonderdeel ‘Talen en literaturen van Zuid-Afrika’. Dat opleidingsonderdeel wordt hoofdzakelijk gevolgd door Masterstudenten (Nederlandse) Taal- en Letterkunde die in de Bacheloropleiding het vak ‘Afrikaans: Taal- en Letterkunde’ hebben gevolgd. Lessen mogen in het Engels, het Afrikaans of het Nederlands worden gegeven.

We verwachten van kandidaten als onderdeel van de sollicitatie een uitgeschreven voorstel (max. anderhalve bladzijde tekst) voor de invulling van die lessenreeks. Van kandidaten met een ándere expertise dan taal- of letterkunde (van het Afrikaans) wordt daarbij verwacht dat ze kort motiveren hoe dat voorstel kan aansluiten bij de interesse van studenten (Nederlandse) taal- en letterkunde, waarom het relevant kan zijn als onderdeel van de brede vorming van studenten met een taal- en letterkundige achtergrond die interesse hebben voor zuidelijk Afrika. Daarnaast kan de leerstoelhouder één of meer gastcolleges geven in andere opleidingsonderdelen die aan de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte worden aangeboden, binnen en buiten de opleidingen Taal- en letterkunde.

De eerste Leerstoelaanstelling begint op 22 september en duurt tot 31 oktober 2025. De tweede aanstelling loopt vanaf 3 november tot 12 december 2025.

Doel van deze Leerstoel

Het doel hiervan is veelzijdig:

  • academisch onderwijs
  • het bevorderen van onderzoek in Zuid-Afrika in relatie tot de expertises die aanwezig zijn in het onderzoeksinstituut Gents Centrum voor het Afrikaans en de Studie van Zuid-Afrika (www.afrikaans.ugent.be)
  • academische samenwerking

Leerdoelen

De docent draagt de titel van visiting scholar/research fellow. In overleg met de titularis en medelesgevers van Talen en Literaturen van Zuid-Afrika (MA) en Afrikaans: Taal- en Letterkunde (BA3) wordt een programma uitgewerkt.
De Leerstoelbekleder is verantwoordelijk voor de inhoudelijke invulling van de lessen, in overleg met de titularissen van de opleidingsonderdelen.

Partners Leerstoel

Het docentschap wordt financieel mogelijk gemaakt door de Vlaamse regering, de Stichting Zuid-Afrikahuis Nederland, de Vlaams-Zuid-Afrikaanse Vereniging, de Afrikaanse Taal- en Kultuurvereniging, de Suid-Afrikaanse Akademie vir Wetenskap en Kuns en privésponsoring. Het GAZ organiseert de sollicitatieprocedure en de UGent verzorgt de uitbetaling van het honorarium en de vergoeding van de kosten. Het Universiteitsfonds van de UGent is het aanspreekpunt voor vragen.

Honorarium

Een vergoeding van € 3000 wordt voorzien voor elke Leerstoelhouder.

Praktisch

Bovenop het honorarium voorziet de gastuniversiteit accommodatie in Gent (home voor buitenlandse onderzoekers) en vergoedt de internationale reiskosten. De UGent biedt de docent ook praktische ondersteuning bij de organisatie van de colleges.

Criteria

  • De docent is gepromoveerd op het gebied van de vakgebieden taalkunde, letterkunde, vertaalwetenschap, geschiedkunde, kunst-, muziek- en theaterwetenschap, sociologie of politieke wetenschappen en beschikt over minimaal 5 jaar onderwijs- en onderzoekservaring.
  • De selectie gebeurt op basis van onderzoeksveld, expertise en een voorstel voor een collegereeks (voor de Masterstudenten Talen en Literaturen van Zuid-Afrika). Er wordt ook een gastles of lezing gepland voor de Bachelorstudenten Afrikaans: taal- en letterkunde.
  • De docent geeft een duidelijke motivatie waarom hij/zij/die specifiek de academische Leerstoel van de UGent wil bekleden.

Sollicitatie

Bent u geïnteresseerd, dan ontvangen wij graag uiterlijk 20 mei 2025 uw sollicitatie (in het Engels, het Afrikaans, of het Nederlands). Bij uw sollicitatie ontvangen wij van u graag de volgende documenten:

  • een korte motivatiebrief waarin u uitlegt wat uw specialisatie is;
  • een curriculum vitae;
  • gelieve ook aan te geven voor welke van de twee aanstellingsperiodes u kandideert;
  • een uitgeschreven voorstel voor een collegereeks van minimaal vier, maximaal tien lesblokken voor het opleidingsonderdeel ‘Talen en literaturen van Zuid-Afrika’ (zie hierboven; max. anderhalve bladzijde);
  • eventuele voorstellen voor afzonderlijke gastcolleges (één of twee lesblokken van anderhalf uur) of korte meerweekse modules (4 tot 6 lesblokken) in andere studieprogramma’s die aan de faculteit Letteren en Wijsbegeerte worden aangeboden (bv. geschiedenis, talen en culturen van Afrika, Engelse taal- en letterkunde, vertaalwetenschap en toegepaste taalkunde, kunst-, muziek- en theaterwetenschappen, gender & diversiteitsstudies, filosofie).

Wij vragen u om in uw motivatiebrief te reflecteren over de volgende vragen:

  • welke methodes / kennis kunt u overbrengen op de docenten en studenten?
  • waarover zou u een oratie en/of een publiekslezing kunnen geven?

Na afloop van uw verblijf aan de UGent ontvangen wij van u graag een verslag over uw mandaat als Leerstoelhouder Zuid-Afrika aan de UGent.

U kunt uw sollicitatie sturen naar:

Prof. dr. Yves T’Sjoen
Vakgroep Letterkunde
Universiteit Gent
Blandijnberg 2
B.-9000 Gent, België

E-mail: Yves.TSjoen@UGent.be

Prof. dr. Timothy Colleman
Vakgroep Taalkunde
Universiteit Gent
Blandijnberg 2
B.-9000 Gent, België

E-mail: Timothy.Colleman@UGent.be

Selectie

Uw sollicitatie wordt beoordeeld door een selectiecommissie bestaande uit vertegenwoordigers van het GAZ. In de eerste week van juni 2025 ontvangt u van de Universiteit Gent bericht over uw sollicitatie.

Bekijk hier de vacaturetekst in het Afrikaans en in het Engels.

Delen:

  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend) Print
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend) E-mail
  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend) Facebook
  • Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend) WhatsApp
  • Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend) Telegram
  • Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) LinkedIn

Vind ik leuk:

Vind-ik-leuk Aan het laden...

Gerelateerd

Categorie: Mondiaal, Mondiaal Nieuws, Nieuws Tags: België, Vacature

Lees Interacties

Laat een reactie achterReactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Ja, ook hier kun je Nederlands studeren:

Astana, Kazachstan 

Astana, Kazachstan 

➔ Lees meer

Meer plaatsen waar je Nederlands kunt studeren

  • Facebook
  • YouTube

Agenda

18 april 2025: Lezing Nederlandstalige literatuur in het Frans

18 april 2025: Lezing Nederlandstalige literatuur in het Frans

25 februari 2025

➔ Lees meer
15 november 2024: Conference The Art of Asking

15 november 2024: Conference The Art of Asking

26 september 2024

➔ Lees meer

Nieuws

VakTaal 2025 nummer 1 is verschenen

Het eerst nummer van 2025 is verschenen en bevat weer een interessante mix van artikelen.

➔ Lees meer

18-20 november 2025: Congres Studie Nederlands in Indonesië 2025

Ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de Vakgroep Nederlands aan de Universitas Indonesia te Depok – Jakarta zal op 18, 19 en 20 november 2025 het achtste Kongres Studi Belanda di Indonesia – Congres Studie Nederlands In Indonesië worden gehouden.

➔ Lees meer

Vrijwilligers gezocht voor het wereldcongres van de neerlandistiek

Lijkt het jou leuk om bij te dragen aan het grootste congres van de neerlandistiek ter wereld? Wij zoeken studenten Nederlands die van 25 t/m 29 augustus 2025 in Brussel als vrijwilliger willen helpen dit Colloquium Neerlandicum van de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek (IVN) in goede banen te leiden. Het gaat om praktische ondersteuning, denk aan: Je […]

➔ Lees meer

Overleden: Agata Kowalska-Szubert (4 februari 1968 – 27 mei 2025)

Ons bereikt het bericht dat Agata Kowalska-Szubert op 27 mei 2025 is overleden. Zij promoveerde in 1996 te Leiden op een proefschrift over over vaste verbindingen in het Nederlands waarin een dieren- of plantennaam voorkomt (De kool en de geit) en hield zich ook daarna vooral bezig met het lexicon. Zo publiceerde zijn een Beknopt […]

➔ Lees meer

Overzicht lezingen en pecha kucha’s staat online

Het overzicht van de lezingen en van de pecha kucha-presentaties van het Colloquium Neerlandicum in Brussel is nu online te vinden op de colloquiumwebsite. Ga naar de pagina met het overzicht Het Colloquium Neerlandicum vindt van maandag 25 tot en met vrijdag 29 augustus 2025 plaats in Brussel. Thema van deze 22ste editie van dit ‘Wereldcongres van […]

➔ Lees meer
➔ Bekijk alle nieuwsartikelen

Footer

Elektronisch tijdschrift voor de Nederlandse taal en cultuur sinds 1992.

ISSN 0929-6514
Bijdragen zijn welkom op
redactie@neerlandistiek.nl
  • Homepage
  • E-books
  • Neerlandistische weblogs
  • Over Neerlandistiek
  • De archieven
  • Contact
  • Facebook
  • YouTube

Inschrijven voor de Dagpost

Controleer je inbox of spammap om je abonnement te bevestigen.

Copyright © 2025 · Magazine Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in

  • Homepage
  • Categorie
    • Voor de klas
    • Vertelcultuur
    • Naamkunde
  • Archief
    • 10 jaar taalcanon
    • 100 jaar Willem Frederik Hermans
  • E-books
  • Neerlandistische weblogs
  • Jong Neerlandistiek
  • Frisistyk
  • Mondiaal Neerlandistiek
  • Over Neerlandistiek
  • Contact
%d