Kleis gebruikte voor zijn drukwerk een zeldzame Boston handdegelpers. Dat is een drukpers die werkt volgens ’t hogedrukprincipe, waarbij alleen de hoogst gelegen gedeelten van de drukvorm met inkt worden ingerold en afgedrukt. Niet minder belangrijk is de grote verzameling unieke lettertypen die Kleis heeft weten te bemachtigen, zoals de Bodoni, de Excelsior, de Bembo, de Cancelleresca Bastarda.
Het besluit van Kleis om z’n drukkersactiviteiten te beëindigen leek ’t eind te betekenen van de drukpers en zou ook leiden tot ’t uiteenvallen van de omvangrijke collectie letters. Maar het toeval bepaalde dat het gerucht van zijn besluit gehoord werd door een oud-leerling van het Barlaeusgymnasium, Pieter Stroop, die samen met Peterpaul Kloosterman een reddingspoging startte om pers en collectie te behouden en liefst ook nog die weer in bedrijf te stellen.
Dat is gelukt: op zaterdag 17 november is de Drukkerswerkplaats Gouda geopend. De pers begint daar z’n tweede leven, onder een nieuwe naam, Sub Signo Leonis, naar de vermaarde 15e eeuws Goudse meesterdrukker Gheraert Leeu. Met de hulp van een groep vrijwilligers, voor een deel oud-drukkers uit Gouda die ’t handwerk nog beheersen, gaat de Drukkerswerkplaats in bedrijf, met het drukken van literair werk, het organiseren van workshops en het geven van demonstraties.
De Drukkerswerkplaats is elke dinsdagavond geopend en verder ook te bezoeken na afspraak.
Adres: Jerusalemstraat 11, Gouda
info@drukkerswerkplaats.nl
http://www.drukkerswerkplaats.nl/
Laat een reactie achter