President Tsaar op Obama Beach op de voet gevolgd (25/60)
Door Marc van Oostendorp
Deze zomer publiceren nrc.next en NRC Handelsblad de roman President Tsaar op Obama Beach van A.F.Th. van der Heijden als feuilleton. De afleveringen verschijnen ’s ochtends <op de website van de krant>. In de loop van de dag blog ik een bespreking. Vandaag: aflevering 25. <blendle>
Zullen we ons de aanslagen in München over twee jaar nog herinneren? Te vrezen valt: nauwelijks en hooguit vaag. Er gebeurt te veel. Wie herinnert zich nog dat hardockcafé Sita (‘Muur’) in Charkov in 2014 het voorwerp was van een aanslag?
Ik kon het me in ieder geval alleen nog vaag herinneren – er vielen toen overigens door een gelukkig toeval geen doden –, en dat ik het me herinner komt vooral doordat er een andere gebeurtenis aan gekoppeld werd in het nieuws. De Oekraïense veiligheidsdienst (SBOe) beweerde dat ze bij het onderzoek naar die aanslag een plan ontdekten om ook een aanslag te plegen op de Nederlandse delegatie, inclusief minister Koenders.
Ellende
Dat laatste werd later ontkend, het zou een manier zijn waarop de Oekraïeners de Russen zwart wilden maken. De Nederlandse sterjournalist Olaf Koens – het zou me niet verbazen als Natan ook een klein beetje op hem gemodelleerd is – schreef er in december 2014 nog een goed stuk over in de Volkskrant <hier €>. Ik heb zo snel geen latere bronnen meer kunnen vinden die wat dan ook vertellen over deze kwestie. Het kan overigens best zijn dat ik iets hebt gemist, want als je op bombardementen in horeca-etablissementen gaat googelen, kom je om in de treffers.
Is die aanslag ooit definitief opgehelderd? Heeft de Nederlandse regering het er maar bij laten zitten of is er echt bewijs dat die Oekraïeners het verzonnen hebben? Er gebeurt de hele tijd van alles, en ik zou het me nooit hebben afgevraagd als Van der Heijden deze gebeurtenis niet uit alle ellende had gelicht om er over te schrijven.
Vergeten
Hij heeft hem wel wat in de tijd geschoven. De aanval op de Sita vond plaats in november, zo’n vier maanden na de ramp (Koenders was al minister, hij was Timmermans opgevolgd), maar in dit verhaal moeten de eerste stoffelijk overschotten nog gescand en gekist worden.
In februari vorig jaar vond uiteindelijk in Charkov een grote aanslag plaats op een vredesmars met uiteindelijk vier doden. Die zijn we ook alweer vergeten. De aanslag in München lijkt nu belangrijker, maar de kans is groot dat we ook daar het fijne niet van te weten komen, en dat het ons uiteindelijk niet interesseert. Tenzij iemand er een roman over schrijft.
De A-index van vandaag is 8,22 (bovengemiddeld).
De totale A-index tot nu toe is 8,04 (stabiel)
Laat een reactie achter