Goedemorgen, beste vrienden van de verscheiden neerlandici! Het wordt weer een mooie week, al is dat natuurlijk maar betrekkelijk omdat wij ook enkele sterfdagen te betreuren hebben. Echter, maar liefst twaalf neerlandici zullen deze week weer even opduiken in de kolommen van Neerlandistiek (de rechterkolom om precies te zijn). Onder hen natuurlijk weer diverse markante persoonlijkheden, en anderen die weliswaar minder markant, maar dan toch niet minder verdienstelijk waren.
Een van hen, van wie we later in de week de geboortedag gedenken, nam het zelfs ooit op tegen de grote Van Haeringen. Die had beweerd dat er bijvoeglijke naamwoorden zijn die eruit zien als een voltooid deelwoord, maar toch rechtstreeks afgeleid lijken van een zelfstandig naamwoord. Die voltooide deelwoorden leiden dan later weer tot het ontstaan van een echt werkwoord. In een artikel in De Nieuwe Taalgids werd deze bewering vakkundig gefileerd en genuanceerd.
Van Haeringen leek daar overigens niet verbolgen over. Hij schreef later een levensbericht en merkte daarin op: “Maar de kleine wereld van de Neerlandici betreurt […] heengaan niet alleen omdat die wereld een mens met grote verstands- en gemoedsgaven armer is geworden, maar ook en vooral om de ledige plaats die de overledene laat in de onderneming, die voor de vaderlandse taalstudie van zo uitnemende waarde is.” Deze bewering kunnen wij veilig toepassen op alle neerlandici in onze verzameling, maar toch.
De vraag van deze week is dan ook: Wie was deze neerlandistische geleerde, en waar ging dat artikel over?
Marc Beerens zegt
Dat was mejuffrouw Jacoba (Koosje) van Lessen, geboren 28 okt 1897, die onder andere grote verdiensten heeft gehad voor het WNT.
Een gokje voor het artikel: ‘Bestaan er “participia preverbalia”?’ In De Nieuwe Taalgids jg 43 (1950) p 153 e.v.
diecreoltaal zegt
In ieder geval Jacoba van Lessen, Groningen, 28 oktober 1897 – Leiden, 19 december 1951(
Antoinette Verburg zegt
Wellicht gaat het hier om Jacoba Hermina van Lessen (Groningen, 28 October 1897 – Leiden, 19 December 1951) met het artikel ‘Bestaan er ‘participia praeverbalia’?’
http://www.dbnl.org/tekst/_taa008195001_01/_taa008195001_01_0046.php
diecreoltaal zegt
Bestaan er ‘participia praeverbalia’? Ntg 1950
Peter-Arno Coppen zegt
Het is allemaal weer razendsnel opgelost. Ik mag wel concluderen dat onze grote voorgangers bepaald niet vergeten zijn! Het artikel had inderdaad als titel ‘Bestaan er participia praeverbalia?’ Voor wie deze zondagochtend waarlijk neerlandistisch wil besluiten voeg ik hier de link toe.
Spoiler alert: haar antwoord is: “Nee.”