Gegroet, goede vrienden van de verscheiden neerlandici! Het is weer tijd voor ons zondagochtendkwartiertje waarin u het antwoord op een razend moeilijke quizvraag, waar normale mensen de gehele week op zitten puzzelen, met een achteloos gebaar uit uw mouwen schudt. Het lijkt soms wel alsof u de neerlandicikalender die wij in voorbereiding hebben, zelf al op uw wc hebt ingevuld.
Hoe dit ook zij, voorlopig gaan wij hier bij Neerlandistiek nog even door met deze quiz, al was het alleen maar omdat er mogelijk toevallige passanten geïnteresseerd zouden kunnen raken in ons edele vakgebied, waarin zo’n rijke verzameling van interessante persoonlijkheden werkzaam zijn geweest.
Je zult maar een aimabel en gerespecteerd neerlandicus zijn, ondanks enkele geruchtmakende kwesties een politieke carrière opbouwen, en toch door een bekend auteur consequent met een bijnaam worden aangeduid! En dan ook nog eens de komende week overlijden.
Over wie hebben we het, en wat was die bijnaam?
Dat is Aad Nuis, overleden 8 november 2007, door Gerard Reve steevast ‘Aap Muis’ genoemd. De posities die Nuis koos in de affaire-Weinreb en in de receptie van Mystiek lichaam van Frans Kellendonk zijn niet geheel onomstreden.
Aad Nuis, overleden op 8 november 2007, en de bijnaam is…..
door W,F. Hermans gegeven….
Over Aad Nuis, door Gerard Reve “Aap Muis” genoemd.
of door Hugo Brandt Corstius, Ik houd op met gokken, want het goede antwoord is vast al door iemand anders gegeven. Tot volgende week!
Inderdaad, het ging om Aad Nuis, die ‘Aap Muis’ werd genoemd door Gerard Reve. De verkeerde gokken zeggen ook iets over het literaire leven in die tijd, interessant!
En ik voeg nog maar even toe dat wij vandaag zowel de verjaardagen van Piet Paardekooper en Bert Vanheste als de sterfdag van Cornelis de Vooys gedenken. Opdat zij niet vergeten worden!
Ik ben geen toevallige passant, maar ‘s zondagsmorgens nog niet wakker (genoeg), wat niet erg is want ik weet bijna nooit het antwoord. Dit keer wel, maar ik was vergeten of heb nooit geweten dat Bert Vanheste, bij wie ik college volgde en door wie ik Louis Paul Boon heb leren waarderen, inmiddels ook tot de verscheiden neerlandici behoort. Ik leer dus elke week wat bij.
Je bent zeker niet de enige die dit betreurt!
Oftewel: Het is gezien, het is niet onopgemerkt gebleven.