Naar eigen zeggen hield Simon Vestdijk het meest van zijn vrouwelijke personages. Toch is er over zijn ‘vrouwvolk’ veel te doen geweest. De meningen lopen uiteen van ‘heeft geen verstand van vrouwen’ tot aan ‘zij zijn een feest voor de lezer.’ Heeft de Vestdijkkunde wel een compleet vrouwbeeld opgeleverd? Valt er nog wat aan toe te voegen of op af te dingen? Jazeker! Dat zal blijken op het symposium van de Vestdijkkring over Vrouwendienst, het vrouwbeeld bij Vestdijk.
Het vrouwbeeld bij Vestdijk heeft maatschappelijke, historische én filosofische wortels volgens welke bij verliefdheden twee reacties mogelijk zijn: vluchten of vechten.
Niet alleen in zijn werk, ook in zijn persoonlijk leven was Vestdijk steeds op zoek naar een ideale liefde. Lang heeft de omgang met Jet van Eyk geduurd, aan wie hij schreef: ‘Wij zijn van elkaar’. Maar volgens Jet kwam zij voort uit zijn fantasie: ‘In zekere zin heeft Vestdijk mij verzonnen’.
Marja Pruis gaat erover in gesprek met Aukje Holtrop, de biografe van Henriëtte van Eyk. Haar biografie staat op stapel.
Programma
13.30 Zaal open. Sla uw slag op de boekenmarkt
14.00 Opening, Hans van Velzen, voorzitter Vestdijkkring
14.05 Wilbert van Walstijn, Is het vrouwbeeld in de Vestdijkkunde compleet?
14.30 Korte presentaties over ‘Mijn favoriete vrouwelijke personage’
14.45 Jeroen Vanheste, Idealistische liefde als botsing tussen hoofd en wereld bij Vestdijk
15.15 Kwis over vrouwen en muziek o.l.v. Flip Hammann
15.30 Tv-fragment: Jet van Eyk en Jeanne van Schaik-Willing spreken over Vestdijk
15.45 Marja Pruis in gesprek met Aukje Holtrop, biografe van Henriëtte van Eyk:
Is Jet van Eyk een nieuwe Ina Damman?
16.15 Tot besluit en borrel
Organisatie: Vestdijkkring
Plaats: Theaterzaal van de Openbare Bibliotheek Amsterdam, Oosterdokskade (7e verdieping).
Datum: zaterdag 4 november 2017, zaal open om 13.30 uur.
Toegang: Voor leden van de Vestdijkkring en voor nieuwe leden gratis. Belangstellenden € 10, studenten en OBA-leden € 5 op vertoon van pas. Nieuwe leden krijgen een geschenk: de dubbel-cd Huiskamergesprekken S. Vestdijk en N. Gregoor of de dichtbundel Rembrandt en de engelen van Simon Vestdijk, met een voorwoord van Mieke Vestdijk.
Laat een reactie achter