Als je naar oude liedjes luistert, bijvoorbeeld uit de eerste jaren van Kinderen voor Kinderen hoor je nog opvallend veel n’en uitgesproken worden. Hoe zit dat?
https://youtu.be/9tpZZ4OBYOQp/embed]
- Het besproken liedje is De Lek uit seizoen 7 (1986). Muziek: Harry Bannink. Tekst: Jan Boerstoel. Solist: Matthijs van der Wel
- Bekijk deze video op YouTube
Henk zegt
Ik denk eerder dat de zangertjes van Kinderen voor kinderen hier spellinguitspraak gebruiken dan dat de slot-n nog aan het verdwijnen is. De slot-n is in het westelijk Nederlands immers in de negentiende eeuw al grotendeels verdwenen en komt in de westelijke spreektaal van de twintigste eeuw bijna alleen als hiaatvuller nog voor. Je hoort ook in ‘dikwijls in dit liedje spellinguitspraak.
Kinderen van nu hebben die neiging tot spellinguitspraak ook nog als ze zingen, al is dat misschien een beetje minder dan in de jaren tachtig. Ik heb bij vier nieuwe liedjes van Kinderen voor kinderen (uit 2016 en 2017) zitten tellen en kwam nog redelijk wat slot-n’etjes tegen. Hieronder staan (denk ik) alle woorden waarbij een slot-n mogelijk is, geschreven zoals ik ze de kinderen hoorde uitspreken, waar nodig met het volgende woord erachter.
Gruwelijk eng:
kindereN voor kindereN
zenuweN van staal
griezeleN is vet
mN bed
angste vergeet
dinge doen
zitte
dinge zien
zo fijn gevoel
angste vergeet
dinge doen
katteN (?) trolle drake ratte
dinge doen
Pyjamadag:
kindereN voor kindereN
sloffeN aan me voete
hangeN op
tandeN poetse
mN lievelingsdag
Vandaag ben ik de baas:
doe mN huiswerk
zegge
blijve appe
leggeN
slapeN
zakeN
Een beetje bang:
spokeN
hoeke
krokodille
gille
DirkJan zegt
Wat ook een rol kan spelen zijn de nauwgezette instructies van de zangleraar/es voor de opnames. Mogelijk wilde die bepaalde eind-ennen horen en spreken de kinderen zelf die n normaal niet uit. Ook kunnen kinderen zelf hypercorrect zijn gaan zingen voor een plaatopname, maar dan zou dat denk ik door een zangleraar/es worden gecorrigeerd.
Wouter van der Land zegt
De feiten zijn denk ik te achterhalen. De koordirigent was Majel Lustenhouwer en die moet het weten, contact via canonliedjes.nl
Kinderliedjes worden al decennia extra netjes ingezongen, ik zou zeggen vanwege de educatieve functie. Een eind-n is een makkelijke manier om een tekst verzorgd te laten klinken. Doet Sanne Wallis De Vries dat niet ook wanneer ze Beatrix imiteert?