In 2015 stelden de KANTL en het Vlaams Fonds voor de Letteren een dynamische canon van de Nederlandstalige literatuur op. Die lijst bevat 50 (+ 1) essentiële werken uit onze literatuur: van Hendrik van Veldeke tot Hendrik Conscience, van Hadewijch tot Hella Haasse.
Hoe en waarom kwam die lijst tot stand? Welke hartverscheurende keuzes zijn er gemaakt om tot die selectie te komen? Wat maakt Vondel en Hugo Claus zo bijzonder dat ze twee keer in de canon voorkomen? Waarom blijft het verhaal van Reinaert de vos na al die eeuwen zo ontzettend grappig en relevant? En welke regels uit de poëzie van Lucebert blijven ook vandaag nog intrigeren en ontroeren?
Al die vragen komen aan bod tijdens een vierdelige lezingenreeks in de KANTL.
De reeks begint op di 23 april met een inleiding door Bert Van Raemdonck, coördinator van de KANTL: ‘Zin en onzin van een literaire canon’.
Nadien volgen nog deze 3 afleveringen:
– di 30 april: Van Hendrik van Veldeke tot Vondel (over de oudere werken uit de literaire canon)
door emeritus hoogleraar Frank Willaert
– di 7 mei: Hoogtepunten van de poëzie uit de canon
door Carl de Strycker (directeur van Poëziecentrum)
– di 21 mei: Van Max Havelaar tot Hugo Claus (over de literatuur van de voorbije twee eeuwen in de literaire canon)
door Luc Devoldere (hoofdredacteur en afgevaardigd-bestuurder van de Vlaams-Nederlandse culturele instelling Ons Erfdeel en lid van de KANTL)
PRAKTISCH
Alle lezingen beginnen om 19.30 uur. en eindigen omstreeks 21 uur.
KANTL | Koningstraat 18, 9000 Gent
De toegang is gratis, maar vooraf inschrijven is gewenst. Dat kan door te bellen (09 265 93 40) of te mailen naar ons secretariaat.
Laat een reactie achter