Ik denk dat ik niet de enige ben die teleurgesteld is in D66.
Deze partij heeft de afgelopen jaren vooral in universiteitssteden hoge ogen gegooid met de belofte dat ze wil investeren in het onderwijs. Nu zitten ze dan in de regering en hebben op de zo belangrijke post van minister van OCW iemand gezet die tot nu toe geen enkel teken heeft getoond van warme betrokkenheid bij onderwijs of onderzoek. Die geen enkele positieve maatregel heeft weten te treffen, maar die wel terwijl we allerwege kaalslag zien, doodleuk beweert dat er juist honderden miljoenen worden geïnvesteerd.
Op Twitter zei iemand: D66 profileert zich nu niet als de partij voor het onderwijs, maar als de partij voor de managers in het onderwijs.
Nu zijn er inmiddels een heleboel managers in het onderwijs, dus misschien lukt het ze op deze manier ook nog een deel van hun electorale basis in de universiteitssteden een beetje te behouden, maar ik geloof er niet meer in. Er gaan geruchten dat er misschien een potje gemaakt gaat worden van vijftig miljard euro om Nederland ’toekomstbestendig’ te maken. Er gaan geruchten dat een deel hiervan bestemd zal zijn voor het hoger onderwijs. Maar zelfs als dat gaat gebeuren, vergeten we niet meer dat dit een plan is van minister De Vries van het CDA en niet van D66.
A.s. maandag (15.00-17.00) protesteren in Leiden (’t Gerecht) is wat mij betreft dan ook voor een belangrijk deel protesteren tegen D66: de minister die het namens die partij aan het verprutsen is, de holle praatjes, het ongelooflijke gebrek aan échte visie op wat er belangrijk is in het leven, dat alles overgoten met een saus van quasi-intellectualisme.
Degenen die het hoger onderwijs zouden redden, hebben het hoger onderwijs verraden.
Jona Lendering zegt
Ik wil niet vervelend zijn, maar mensen die hoge verwachtingen hadden van de D66, hadden vermoedelijk het verkiezingsprogramma niet gelezen.
https://mainzerbeobachter.com/2016/11/07/de-d66-en-de-oudheid/
Mient Adema zegt
Als oproep zou ik van dinsdag een open deur naar maandag maken. ’t Is kort dag. 🙂
Marc van Oostendorp zegt
Je hebt gelijk!
Wouter van der Land zegt
Ik ben nu wel benieuwd wat WoInActie-activisten nu gaan overwegen te stemmen. D66 valt dus af. PvdA en SP waarschijnlijk ook, omdat deze partij onderwijs wil gebruiken voor het verminderen van klasseverschillen en niet voor verwondering. Forum voor Democratie schurkt aan tegen beter Onderwijs Nederland, maar is voor veel onderwijsmensen denk ik taboe vanwege het boreale leesvoer en de overmanpraatjes van de leider, de VVD is op elk dossier onbetrouwbaar en zal ook vooral in zogenaamd economisch interessante studies en waterpompwetenschappen willen investeren, de Libertarische Partij wil het gehele onderwijs privatiseren, GroenLinks wil niet dat goede studenten meer kansen krijgen of dat iemand überhaupt iets moet kunnen om toegelaten te worden tot het hoger onderwijs, de Ouderenpartij roept maar iets, de Partij voor de Dieren wil niet dat Onderwijs relevant is voor het bedrijfsleven, ‘het CDA vindt het belangrijk dat bij de financiering van onderzoek aan universiteiten ook nadrukkelijk wordt gekeken naar de maatschappelijke impact.’
Jullie hebben nog twee jaar om weer echt op de agenda te komen.
DirkJan zegt
Er is geen enkele politieke partij die zich actief achter de WO in Actie schaart. Dat verbaast me, maar komt denk ik omdat er sprake is van een spagaat. Per saldo wordt er wel flink geïnvesteerd, met name in onderzoek en kennelijk lopen de politieke partijen niet warm voor de herverdeling van gelden die toch een forse bezuiniging betekent voor de geesteswetenschappen.
Nu heb ik al een paar keer in reacties aangegeven dat ik niet precies weet hoe het zit met die herverdeling. Om hoeveel geld gaat het nu precies en om hoeveel banen? Deze week noemde de FNV weer een heel ander bedrag, namelijk dat het kan oplopen tot 100 miljoen. Waar halen zij dat nu vandaan?
Voor de actie lijkt het mij verstandig om heel duidelijk te zijn met cijfers, maar dat gebeurt niet. Dan is het ook moeilijk om de politiek achter je te krijgen. Ook Marc van Oostendorp heeft in al zijn stukjes over dit onderwerp nog nooit een onderbouwd cijfer genoemd. Waarom niet?
Wouter van der Land zegt
@DirkJan,
De PvdA is tegen de overheveling, zie ik nu:
https://www.pvda.nl/acties/stop-de-bezuinigingen-op-medische-alfa-en-gammastudies/
Volgens de standpunten wil de partij jaarlijks zelfs 10 miljard extra investeren in onderwijs:
https://www.pvda.nl/standpunten/onderwijs-cultuur/hoger-onderwijs-en-studiefinanciering/
Doel is wel: ‘Wij willen dat Nederland uiterlijk over tien jaar de best opgeleide beroepsbevolking ter wereld heeft, zodat wij economisch voorop blijven lopen. We stimuleren studenten en universiteiten om de opgedane kennis in de praktijk te brengen in nieuwe ondernemingen, die potentieel veel werkgelegenheid zullen genereren. Dit kan in de vorm van regionale samenwerking tussen overheden, onderwijs, kennisinstituten en bedrijfsleven.’
Er komen dus – als het aan de PvdA ligt – een aantal Rijksvalleys voor startups.
DirkJan zegt
Ik wist van het standpunt van de PvdA, maar waarom is er dan geen samenwerking met WO in Actie? Waarom doen zij niet actief mee?
Wouter van der Land zegt
@DirkJan, interessante vraag. Je kunt het ze vragen en partijen geven vaak wel antwoord op zulke vragen. Ik denk dat de PvdA straks vol op onderwijs gaat schieten en daarvoor de nieuwe begroting afwacht. De partij kan ook echt iets eisen vanwege de zetelverdeling in de Eerste Kamer.
De standpunten liggen niet geheel in lijn met WoInActie, omdat de PvdA duidelijk voorstander is van onderwijs als middel om werk te scheppen. Van toegepaste wetenschap dus.
Aan de andere kant kijken zowel de FNV als de PvdA zeer kritisch naar de ontwikkeling van automatisering en robotisering, die nu al leiden tot het massaal verdwijnen van banen. Je kunt dit een beetje tegengaan door belastinggeld in vakken als literatuurwetenschap te steken, in plaats van in tech.
Marc van Oostendorp zegt
Het is niet aan mij om ‘onderbouwde cijfers’ te geven. Een van de strategieën van het kabinet en van D66 is om voortdurend verwarring te scheppen over de cijfers. Bovendien zit de financiering van het hoger onderwijs zo ingewikkeld in elkaar (er zijn zoveel potjes) dat niemand er waarschijnlijk echt zicht op heeft. Ik heb in ieder geval geen zin om dat uit te zoeken en ik beschouw het zeker niet als mijn taak.
Het gaat mij dan ook niet om 100 miljoen of 120 miljoen of 120 miljoen of 1 miljard, maar om het volkomen cynisme waarin wordt besloten dat er geld van de algemene universiteiten naar de technische universiteiten wordt geschoten, met daarbij de expliciete opdracht aan de algemene universiteiten om die bezuinigingen neer te leggen bij alfa/gamma/medisch.
Ik heb ook al een paar keer gezegd dat de schade hiervan gigantisch is, ook als er uiteindelijk nog honderden miljoenen uit een hoge hoed komen. Het gaat om het moreel, om een minister die besluit dat sommige wetenschappen belangrijker zijn dan andere.
DirkJan zegt
Duidelijk dat het onduidelijk is.
James Sjaalman zegt
Onderwijs is als straatvelichting, maar dat zie je pas als het nacht is.
D66 (en de meeste partijen,inmiddels) zijn voor rekeningrijden. (of: pay-per-knowledge)
Het wordt tijd dat er wat goeie hoogleraren financiele letterkunde opstaan!