Update LitLab september 2019
Sinds deze zomer is het Veldwerk online, een online omgeving met opdrachten gericht op studenten die een premaster volgen ter voorbereiding op een Educatieve Master Nederlands. Met dit materiaal krijgen premasterstudenten inzicht in actuele thema’s binnen zowel de historische als de moderne Nederlandse letterkunde en ontwikkelen ze vaardigheden om academisch onderzoek te doen naar die thema’s.
Gebruik van het Veldwerk
Het Veldwerk biedt een inleiding tot het wetenschappelijke veld van de letterkunde. Op deze site verrichten studenten ‘Veldwerk’ in de Nederlandse literatuur via een reeks opdrachten die per ‘Veld’ gelijk staan aan een studiebelasting van ongeveer 20 uur, exclusief de tijd die nodig is voor een zelfstandig afsluitend onderzoek. Aan de hand van drie thematische velden, Emoties, Auteurschap en Toekomstliteratuur, leren ze onderzoek te doen op het terrein van de Nederlandse literatuurgeschiedenis. Stapsgewijs benaderen ze de verschillende thema’s en werken ze toe naar een zelfstandig kleinschalig onderzoek.
Deze modules zijn primair ontwikkeld met het oog op premasterstudenten die geen wetenschappelijke vooropleiding hebben gedaan, maar kunnen ook (gratis en open access) gebruikt worden in andere premastertrajecten of wetenschappelijke opleidingen. Hoewel ze niet zijn gericht op leerlingen in het voortgezet onderwijs, bieden ze mogelijk ook inspiratie voor verdere verdieping in de vorm van een profielwerkstuk. Docenten die het materiaal willen gebruiken, kunnen het wachtwoord voor het antwoordmodel aanvragen via info@litlab.nl. Het Veldwerk wordt aangeboden via een speciale variant van de website van LitLab, een digitaal laboratorium voor literatuuronderzoek.
Samenwerking UU en OU voor Duurzame Geesteswetenschappen
Het Veldwerk werd ontwikkeld door Marieke Winkler, Feike Dietz en Tessa van de Warenburg. Deze samenwerking tussen de Universiteit Utrecht en de Open Universiteit vond plaats binnen de context van de premastermodule ‘Lange lijnen in de literatuur: Inleiding in de Nederlandse literatuurgeschiedenis’. De ontwikkeling kwam tot stand dankzij steun van Duurzame Geesteswetenschappen.
Laat een reactie achter