Wanneer ik praat in deze video, horen jullie allemaal geluid. Maar razendsnel wordt dat geluid in je hoofd omgezet in een idee over wat ik eigenlijk te zeggen heb. Hoe werkt dat?
Dit is deel 3 in een serie video’s over hoofdstukken van het boek Human Language onder redactie van Peter Hagoort.
- Bekijk deze video op YouTube
- Peter Hagoort (red.) Human Language. From Genes and Brains to Behavior. Cambridge, Mass; The MIT Press, 2019. Bestelinformatie bij de uitgever.
Lucas zegt
Toevallig had ik zelf net op mijn eigen website een stukje geschreven over hoe mensen hun hypotheses (ik noemde het voorspellingen) bespreken nadat deze incorrect bleken. Met een college werk ik ook al een paar jaa aan een artikel dat laat zien hoe mensen in Engels en Nederlands hun incorrecte begrip en gehoor later herstellen in gesprekken.
We bekijken dit natuurlijk niet vanuit psycholinguïstisch perspectief, maar wat het doet voor het gesprek. Andere methodiek. Maar conclusies over wat er gebeurt overlappen duidelijk sterk.
Vanuit CA is voorspellingen denk ik ook een logische formulering, omdat we het analyseren als mensen die continu projecteren wat iemand gaat zeggen en wanneer iemand klaar is met praten (dat is een van de kernpunten van het beurtwisselingsartikel uit 1974 in Language). Maar in essentie zijn dat natuurlijk hypotheses.