Door Bas Jongenelen
Om geen verwarring te zaaien tussen 7 en 9 heeft ooit iemand bedacht dat het beter is om ‘zeuven’ te zeggen. Hetzelfde geldt voor juni en juli: julij moest het worden. Het had natuurlijk ook neugen en junij kunnen zijn, Of zaven en juloi. Of zijven en juleu. Volgens Twitter zijn zeuven en julij niet echt van deze tijd, vooral julij verkeert in een minderheid. De belangrijkste conclusie is dat de zeven-mensen eigenlijk nooit julij zeggen. Wat zeg jij eigenlijk? Tijd voor een glaasje jeneuver op de vrimibo.
Erik Bouwknegt zegt
In m’n diensttijd werd ons naast het NAVO-spelalfabet (alfa, bravo, charlie enz.) ook geleerd om over telefoon en portofoon altijd ‘derie’ (met sjwa tussen de delta en de romeo) en ‘zeuven’ te zeggen, gewoonte die ik heb vastgehouden. Julij hoor ik zo zelden dat het me verrast wanneer ik het eens tegenkom.
Hans Beukers zegt
Ik gebruik meestal zeven en juli, maar soms versta ik het niet goed of men verstaat mij niet en dan verduidelijk ik met zeuven of julij. Dat komt overigens hoogst zelden voor.
James Sjaalman zegt
Ik gebruik soms “datums” als meerfout van “datum”. Heel praktisch.
Redmer zegt
Aan de telefoon zeg ik consequent zeuven, omwille van de verstaanbaarheid voor de andere partij, sinds dat ik een klantenservicebijbaantje had. Ik vind het nu ook ergelijk als anderen aan den telefoon dat niet doen, het zou zoo mooi zijn als iedereen dat deed.