Zaterdag: 17 oktober 2020
Facebook ANV livestream om 20:00
Het ANV gaat online in gesprek met Emma Cohen de Lara, docent politieke theorieën en samenstelster van de bundel Plato en de sofisten. Een spiegel voor onze tijd. Ze zal ingaan op de betekenis van taal en hoe taal zich verhoudt tot de werkelijkheid en waarheidsvinding. Kunnen Plato’s dialogen tussen Socrates en de sofisten ons in 2020 een spiegel bieden voor hedendaagse communicatie en politiek, ook in een tijd en een taalgebied dat niet het hunne was?
De dialoog zal live te volgen zijn op de facebook pagina van het ANV via deze koppeling.
Over de spreekster:
Emma Cohen de Lara is gepromoveerd aan de University of Notre Dame. Op dit moment is ze docent politieke theorieën bij het Amsterdam University College en als onderzoeker verbonden aan de Amsterdam Institute for Social Science Research.
DirkJan zegt
3. JOOSTEN
‘Wat kan Plato ons vandaag leren over taal?’ Een interessante vraag, maar wat is het ANV die deze vraag gaat beantwoorden? Waarom staat dat niet in dit berichtje, dus dan even googelen:
+
Het Algemeen-Nederlands Verbond (ANV) is een vereniging naar Nederlands recht die de samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen wil bevorderen.
+
Ok, prima, ik had wel van deze club gehoord. En nu lijkt het weer alsof ik kritiek heb omdat deze ‘vanzelfsprekende’ afkorting niet wordt toegelicht, maar dat is gedeeltelijk waar, want dit tijdschrift over Neerlandistiek is ‘voor’ de Nederlandse taalkunde. Ik citeer het manifest van deze fantastische taalblog:
“Neerlandistiek is een elektronisch tijdschrift voor de Nederlandse taalkunde, letterkunde en taalbeheersing dat dagelijks informeert over ontwikkelingen in het vakgebied voor iedereen die er belangstelling voor heeft.”
Nu staat er dus ‘voor de Nederlandse taalkunde’ en niet ‘over de Nederlandse taalkunde’, dus ondanks dat iedereen die belangstelling heeft hier mag meelezen, betekent deze nuance vind ik niet dat je alles maar moet uitleggen en toelichten, ik zou het overigens zelf wel doen, en Marc van Oostendorp maakt daar eveneens een wetenschappelijke sport van (hij is niet voor niets ook hoogleraar academische communicatie), maar anders dan Breukers en Peppelenbos onlangs hier reageerden en vinden dat taalkundigen te veel naar binnen zijn gekeerd, te theoretisch en te ingewikkeld schrijven, vind ik het best dat ze dat doen, alleen verwacht dan niet dat je artikelen door al die geïnteresseerden worden gelezen en zo schoof ik daardoor onlangs een artikel van Jos Joosten in TNTL (Tijdschrift voor de Nederlandse Letterkunde) terzijde vanwege zijn, zoals ik daarna schreef ”kwasi ingewikkelde’ zinnen. Kwasi omdat ik denk dat het niet nodig is om moeilijke onderwerpen ook met moeilijke woorden, ingewikkelde zinnen en complexe betogen hoeven worden behandeld. Het kan wel, maar het hoeft niet, maar het is maar net hoe het vogeltje gebekt is. En onder vakgenoten fluit Jos in TNTL een ander deuntje dan als hij hier of op Facebook een roman of gedicht bespreekt. Keuzes.
Nu schreef ik daarvoor dat Joosten was bestookt met negatieve reacties door een inside-artikel over columnist Arthur van Amerongen (dat ook op Neerlandistiek staat, onderaan vind je een linkje), maar die kwamen niet uit de hoek van fans van Van Amerongen, maar van politiek-correcte figuren die vonden dat Joosten het juist te veel voor deze phallo-centristische macho-man opnam, zeg maar dat ze hem, net als ik, een grote lul vinden, maar Joosten hem in de grond nog geen slechte jongen.
Dit onbewust/bewuste misverstand had ik later al uit de wereld geholpen en hielp ik om diverse redenen in de wereld, onder meer doordat ik ook dit artikel van Jos onduidelijk en cryptisch vond. Zo vond ik dat hij het begrip ‘posture’ niet (goed) uitlegt en met al die fraaie zinnen en gedachten raakte hij me kwijt, dat geeft niet, dat ligt aan mij, maar als hij later in zijn tekst een Frans citaat aanhaalt van de denker die het begrip ‘posture’ heeft bedacht met wat het dan precies is en daar verder geen commentaar bij geeft en niets vertaalt, dan haak niet alleen ik als leek definitief af, maar verliest hij denk ik ook veel van zijn vakgenoten.
Dat is wat ik wilde zeggen en schrijven.
Maar oprecht, veel succes Jos!
https://neerlandistiek.nl/2019/11/in-de-grond-geen-slechte-jongen
+
Deze reactie en ook de vorige staan onder mijn stukje over Jos Joosten op mijn website.
http://www.dejongenskamer.nl/varia99.htm#joosten
Gek is lastig.