Voornamendrift 75
Door Gerrit Bloothooft
Wanneer de gegeven voornamen van een jaar gepubliceerd worden, krijg ik vaak de vraag of er nieuwe trends zichtbaar zijn. Meestal zie ik die niet, maar de laatste jaren valt me op dat er populaire namen zijn die eindigen op een dubbele medeklinker, zoals Tess en Lynn bij de meisjes en Finn en Jaxx bij de jongens. En inderdaad, voor 1980 kwam dit bijna niet voor buiten het Duitse Johann en Hermann, een sporadische Cliff en Glenn voor jongens en Ann voor meisjes, maar sindsdien is het percentage gestegen tot 3,5% bij zowel meisjes als jongens. Voor de uitspraak voegt de verdubbeling niets toe, maar grafisch heeft het wel effect, het vraagt aandacht, suggereert nadruk, iets stoers.
Hieronder staat de top-15 van deze namen zoals die in 2020 gegeven zijn. Tess, Lynn en Jill behoren bij de meisjes tot de algemene top-100, en dat geldt voor Finn, Jaxx, Quinn, Sepp, Senn en Lenn voor de jongens. Ter vergelijking staan ernaast dezelfde namen zonder verdubbeling. In veel gevallen is verdubbeling het meest populair maar niet altijd. Liz, Lot, Fem, Raf, Sef en Dex winnen het ruimschoots van Lizz, Lott, Femm, Raff, Seff en Dexx.
Buiten de combinatie met –linn of –lynn zijn het allemaal namen van één lettergreep. Het zijn meestal verkorte voornamen die lekker aanroepen. Veel hebben een Engels/Amerikaanse oorsprong. Bij Tess (van Tessa < Theresa) kan ook nog gedacht worden aan Tessel < Tesselschade, bij Femm aan Femke, bij Jess aan Jesse, bij Lott aan Lotte, terwijl Sepp een Duitse verkorting is van Joseph. Merkwaardig is wel dat in de Amerikaanse top-1000 lijsten (2019) de meeste namen die in Nederland gegeven worden helemaal niet voorkomen (buiten Quinn voor meisjes op plaats 83, en Finn (172), Quinn (402), Scott (529), Flynn (716) en Jaxx (779) voor jongens ). Voor jongens zijn het in Amerika vooral voornamen die ook achternaam zijn, zoals Wyatt, Emmett, Bennett, Maxwell, Elliott en bij meisjes naast Scarlett veel combinaties met –lynn, zoals Raelynn, Adalynn, Brooklynn. In de Engelse top-100 (2019) figureren alleen Scarlett voor meisjes en Elliott voor jongens. Ook in het Amerikaans/Engels is de verdubbeling van de eindmedeklinker voor de uitspraak meestal niet nodig. xx komt formeel in de taal zelfs helemaal niet voor. Maar in namen is spelling erg vrij, en een afwijkende spelling kan dan een statement zijn.
De inspiratie van ouders die voor een verdubbelde eindmedeklinker kiezen in de naam van hun kind zal vooral zijn oorsprong hebben in roepnamen die elders niet officieel geregistreerd worden maar via de (sociale) media wel bekend zijn. Ze voldoen in ieder geval aan de huidige algemene trend van kort en stoer.
Wouter van der Land zegt
Dank voor dit artikel.
Misschien dat ook de vergelijkbare trend bij merknamen een rol speelt? Als ik mij niet vergis, komt Mexx ook uit de jaren 1980. De rem bij voornamen moet groter zijn dan bij merknamen en bandnamen, want heel gekke dingen zie je zeldden (niet het type Limp Bizkit, geen driedubbele lettersof dubbele x in het midden).