Verwarwoordenboek vervolg (216)
In het Verwarwoordenboek zijn 600 woordparen behandeld met vaak onduidelijke verschillen: afgunst-jaloezie, bloot-naakt, geliefd-populair, plaats-plek, enz. Nog steeds worden woordparen aangedragen met het verzoek om ook die te behandelen. Vandaar deze wekelijkse rubriek. De aanvullingen worden ook opgenomen in de digitale versie van het Verwarwoordenboek op www.schrijfwijzer.nl.
Wilt u ook een ‘verwarpaar’ behandeld zien? Plaats dan een reactie onder deze rubriek. Kijkt u dan wel even op de website om te zien of de woorden al zijn opgenomen.
geneeskunde / heelkunde
De woorden verschillen in betekenis.
geneeskunde vakgebied dat zich bezighoudt met de behandeling van ziekten
- Er wordt steeds meer geld uitgetrokken voor preventieve geneeskunde, want voorkomen is beter én goedkoper dan genezen.
heelkunde operatieve geneeskunde
- Mijn neef is cardioloog maar wil ook heel graag de heelkunde beoefenen als hartchirurg.
De geneeskunde is veel algemener: het gaat om aard en oorzaak van ziekten, en middelen om die te behandelen. De heelkunde is een medisch specialisme binnen de geneeskunde, gericht op genezing door middel van operaties; het wordt ook wel chirurgie genoemd. Zie voor het onderscheid arts-chirurg-dokter elders in het Verwarwoordenboek.
Afbeelding van PublicDomainPictures via Pixabay
Laat een reactie achter