Persbericht uitgeverij Boeklyn
Docent Nederlands Piet de Kleijn schreef in 1996 geschiedenis. Zijn verhalenboek Het stoplicht, met korte eenvoudige verhalen voor anderstaligen die Nederlands leren, was toen het allereerste in zijn soort. Ter ere van het 25-jarig jubileum herwerkte de auteur zijn teksten en schreef hij er enkele nieuwe. De Vlaams-Nederlandse uitgeverij Boeklyn brengt het boek wereldwijd op de markt, want in meer dan 40 landen wordt er op universitair niveau Nederlands gestudeerd.
Maatschappelijk relevant
In het onderwijs Nederlands voor anderstaligen heeft altijd sterk de nadruk op maatschappelijke relevantie gelegen. Dat is begrijpelijk, maar daardoor werd wel de indruk gewekt dat het Nederlands alleen de taal is van de zakelijke communicatie en niet ook van de fictie, van het verhaal, de roman, de poëzie. Het duurde tot begin 21ste eeuw alvorens een divers aanbod van culturele initiatieven ontstond, van literatuur tot theater, voor wie Nederlands als vreemde taal leert. Tot midden jaren 90 werden anderstaligen die vroegen naar een boek ‘om gewoon te lezen’ meestal verwezen naar kinderboeken of zogenaamde gemakkelijke schrijvers. Die kinderboeken waren echter vaak te kinderlijk en die gemakkelijke schrijvers bleken qua taalgebruik toch te moeilijk te zijn of te schrijven vanuit een cultuur die de niet-Nederlandstalige vreemd was.
Uitgever Kim Koelewijn: ‘Met zijn toegankelijke verhalenbundel Het stoplicht probeerde Piet de Kleijn midden jaren negentig als een van de eersten iets aan die situatie te veranderen. Zijn boek bevatte prachtige tafereeltjes en herkenbare dialogen, overgoten met een zweempje humor en surrealisme. Het stoplicht werd een ongekend succes bij wie Nederlands leerde, en er volgden meerdere herdrukken. Omdat er nog steeds een groot tekort is aan goed materiaal om leesvaardigheid te oefenen én omdat Het stoplicht al enkele jaren niet meer verkrijgbaar is, vonden wij het de moeite om het weer uit te brengen. Je moet weten: in Vlaanderen en Nederland zijn er tienduizenden leerlingen en cursisten NT2, en in meer dan veertig landen volgen zo’n 15.000 studenten Nederlandse les aan een universiteit. Wij willen hen laten kennismaken met de korte verhalen van Piet de Kleijn.’
Voor tieners en volwassenen
Voor de vijfentwintigste verjaardag van Het stoplicht herwerkte De Kleijn zijn korte verhalen, enkele werden geschrapt, andere werden toegevoegd. Van de lezers van deze verhalen wordt verondersteld dat zij een passieve beheersing hebben van de tweeduizend meest frequente woorden van het Nederlands. De situaties in de verhalen zijn over het algemeen goed herkenbaar, de zinnen zijn niet al te complex en woorden die misschien onbekend zijn, kunnen gemakkelijk worden opgezocht.
Deze verhalenbundel is geschikt voor tieners en volwassenen, en kan helpen de overgang naar de ‘echte’ literatuur te vergemakkelijken. Maar de auteur heeft expliciet geen didactische bedoelingen.
Auteur Piet de Kleijn: ‘Mijn verhalen zijn er om gelezen te worden en verder niets. Geen vragen naar de bedoeling van de schrijver, geen ‘vertel met je eigen woorden’ of ‘vat samen’, geen handreikingen voor leesstrategieën. Als je mensen écht wilt laten genieten van een taal, mag je die niet steeds in de vorm van lesmateriaal aanbieden. Het leesplezier staat voorop.’
Het boek ‘Het stoplicht’ kwam tot stand met steun van de Taalunie. Het verschijnt bij uitgeverij Boeklyn en is wereldwijd te bestellen via Amazon.
Vanaf 15 april is het beschikbaar via de boekhandel in Nederland en België.
Laat een reactie achter