Verwarwoordenboek vervolg (222)
In het Verwarwoordenboek zijn 600 woordparen behandeld met vaak onduidelijke verschillen: afgunst-jaloezie, bloot-naakt, geliefd-populair, plaats-plek, enz. Nog steeds worden woordparen aangedragen met het verzoek om ook die te behandelen. Vandaar deze wekelijkse rubriek. De aanvullingen worden ook opgenomen in de digitale versie van het Verwarwoordenboek op www.schrijfwijzer.nl.
Wilt u ook een ‘verwarpaar’ behandeld zien? Plaats dan een reactie onder deze rubriek. Kijkt u dan wel even op de website om te zien of de woorden al zijn opgenomen.
militair / soldaat
De woorden verschillen in betekenis.
militair iemand die werkzaam is in een krijgsmacht
- De Commandant der Strijdkrachten is de hoogste militair binnen Defensie.
- Een marinier is een militair die gespecialiseerd is in amfibische operaties.
soldaat militair met de laagste rang binnen een krijgsmacht
- Je wordt automatisch soldaat der eerste klasse na je IFO (Initiële Functie Opleiding).
- Wat een soldaat is bij de land- luchtmacht is een matroos bij de marine.
Dus elke soldaat is militair, maar niet elke militair is soldaat. In beide gevallen gaat het om een dienstverband in een krijgsmacht van een erkende staat. In een rebellenleger bijvoorbeeld strijden geen militairen of soldaten, maar huursoldaten of strijders of rebellen.
Opmerkelijk is dat onze taal ook de uitdrukking iets soldaat maken kent, voor ‘iets opeten/opdrinken’. De oorsprong hiervan is niet duidelijk. Er zijn twee min of meer aannemelijke verklaringen. 1. Zoals je iemand soldaat maakt (inlijft in een leger) kun je ook iets inlijven in je lichaam. 2. Zoals soldaten alles moeten kunnen eten, en dus letterlijk tot soldaat maken, zo ook kan een niet-militair iets soldaat maken. Mocht u deze verklaringen te gezocht vinden, zoek dan een andere verklaring terwijl u een fles wijn soldaat maakt.
Afbeelding van Amber Clay via Pixabay
Dirk Geirnaert zegt
mogelijk nog te behandelen verwarpaar: consistent vs. consequent.