Op 1 september 2022 vertrekt Antal van den Bosch als directeur van het Meertens Instituut. De laatste dagen van de maand nemen enkele (oud-)medewerkers van het instituut afscheid.
Voornamendrift 99 bij het afscheid van Antal van den Bosch als directeur van het Meertens Instituut
De voornaam Antal kom je niet zo vaak tegen in Nederland. Het is de Hongaarse variant van Antonius en hier pas na 1960 door Nederlandse ouders gegeven en soms als roepnaam voor Antonius gekozen. Nieuwe voornamen kunnen door ouders worden bedacht, maar vaak worden ze uit een andere taal overgenomen. De aandacht voor Hongaarse voornamen kan met het neerslaan van de Hongaarse opstand door Russische tanks op 4 november 1956 te maken hebben gehad. Nederland nam (ook toen al met moeite) een aantal duizenden vluchtelingen op die overigens goed integreerden. Ze namen hun eigen voornamen mee.
Hieronder staan per geboortejaar het aantal mannen met Antal in hun voornaam die wonen of gewoond hebben in Nederland. Ik splitste uit naar mannen met Hongaarse (punten) of Nederlandse ouders (lijn). Als ze Hongaarse ouders hebben en in Hongarije zijn geboren, is dat meestal ruim voor 1956. Als ze in Nederland zijn geboren is dat meestal erna. Het zijn er trouwens niet heel veel, maar ze vormden mogelijk toch een inspiratiebron voor Nederlandse ouders: vanaf de jaren zestig zien we Antal verschijnen met een top midden jaren zeventig. Dat is ook de tijd dat de traditionele naamgeving rap werd verlaten. Mogelijk zochten in die tijd ouders een compromis met grootvader Antonius door hun zoon de voor Nederland ongebruikelijke naamvariant Antal te geven. Dat deden ze overigens maar in 1/3 van de gevallen in de eerste naam, zo zichtbaar was dat niet. Net zoals alle modenamen was de keuze voor Antal tijdelijk en de laatste jaren wordt de naam helemaal niet meer gegeven. Maar als voornaam van de scheidend directeur van het Meertens Instituut zal Antal zeker in kringen van de Neerlandistiek bekend in de oren blijven klinken.
Laat een reactie achter