5 november 2022 om 15.00 uur
in de Grote Kerk van Breda
‘Niet onze wang, maar onze blik’
Wat kunnen we leren van de diverse denkers en schrijvers die in de loop der eeuwen over het stichten van vrede hebben nagedacht? Jan Amos Comenius kwam de vredesgezanten in Breda toespreken in de hoop de Engels-Nederlandse oorlog te beëindigen door een vertoog over redelijkheid; Immanuel Kant hoopte op een wereldvrede gebaseerd op de principes van de Verlichting. Ernst Jünger, zelf een nazi-militair, schreef nog tijdens de Tweede Wereldoorlog een traktaat over de vrede die tot stand moet komen net doordàt er haat is geweest. Maar het denken over vrede gaat terug tot de wortels van onze beschaving. Die vroege pogingen tot het stichten van vrede en het beteugelen van geweld worden weerspiegeld in sommige Griekse tragedies. Christus maande de mens aan, de pleger van geweld onze andere wang toe te keren. Maar beter is het wellicht, hem onze blik te geven: de blik die vraagt naar het waarom van het geweld.
Waar staan we vandaag, in volle oorlogstijd waarbij een oostelijk buurland wordt geteisterd door de waanzin van bruut geweld en leugenachtige propaganda? Is er enige vooruitgang mogelijk in ons denken over de vraag hoe we moeten pacteren en pacificeren?
Stefan Hertmans (1951) is de auteur van een omvangrijk literair oeuvre dat internationale erkenning krijgt. Hertmans brak in het Nederlands taalgebied door met Naar Merelbeke (1994) en Steden (1998), maar de grote internationale doorbraak kwam er met Oorlog en Terpentijn (2013), dat genomineerd werd voor de Man Booker International, de Premio Strega Europeo, en uitgeroepen tot een van de beste romans wereldwijd van 2016 door de New York Times. De Bekeerlinge (2013), dat de basis vormde voor de opera The Convert, werd inmiddels in 15 talen vertaald, en was finalist voor de Prix Femina Etranger en de National Jewish Book Award USA. Hertmans’ theatertekst Antigone in Molenbeek werd geproduceerd door Toneelhuis, in een regie van Guy Cassiers. Hertmans’ laatste roman, De Opgang, beschrijft het leven van een vooraanstaande Vlaamse collaborateur. In het najaar verschijnt een nieuw essay over de snelle veranderingen in onze tijd, Verschuivingen.
De Pacificatielezingen vzw heeft een structurele samenwerking met de Nederlandse Taalunie, Het Vlaams-Nederlandse Huis deBuren, de Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering in Nederland, de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in België en het tijdschrift ‘de lage landen’ (voorheen Ons Erfdeel), het Algemeen Nederlands Verbond en ontvangt steun van de stichting Noord en Zuid, het Prins Bernhard Fonds, de gemeente Breda en andere.
Meer informatie: https://pacificatielezingen.org/
Laat een reactie achter