Omdat ik ook wel weet dat het zo ouderwets klinkt, zwijg ik er vaak over, maar als iets mij drijft is het idealisme. Wanneer ik geen geld zou hoeven verdienen voor mijn bloedjes van kinderen, zou ik me volkomen overgeven aan het najagen van een betere wereld – zij het natuurlijk wel een betere wereld zoals ik die zie. Een wereld bijvoorbeeld waarin meer wordt nagedacht over taal.
Als je maar oud genoeg wordt, kom je vanzelf af en toe iemand tegen die sommige idealen deelt. Het is zaak om die te koesteren, jongelui. Zo creëer je gaandeweg om je heen een groep mensen waarmee je iets kan bereiken. Zo kwam ik een tijdje geleden op de Nijmeegse campus Monique Schoutsen tegen, die bij ons werkt voor de Universiteitsbibliotheek en zich inzet voor open education, mogelijkheden om gratis onderwijs en gratis onderwijsmaterialen te delen.
Zulk gratis materiaal gaat nooit echt onderwijs vervangen. Niets gaat er boven interactie met een levende docent, liefst in een klaslokaal. Het kan wel iemand helpen die altijd al meer heeft willen weten over achttiende-eeuwse schrijfsters en nu al het betrouwbare materiaal zoekt dat haar kan helpen om zich daar beter in te verdiepen. Maar het kan ook docenten helpen: wanneer ik met veel zorg en aandacht dia’s heb gemaakt voor mijn inleiding sociolinguïstiek, waarom zou ik die dan niet met anderen delen? Als ik die kennisclips toch heb opgenomen, waarom zou iemand anders die dan niet kunnen gebruiken?
Ik zou dat graag zien voor ons vak: van allerlei materiaal waarmee mensen zichzelf kunnen onderrichten in ieder aspect van ons vak, en materiaal dat docenten opuniversiteiten en hogescholen – en waarom niet, in de bovenbouw van het vwo – kunnen gebruiken om hun lessen te verrijken.
Edusource is een website van SURF, de organisatie die de internetinfrastructuur onderhoudt voor de universiteiten. Het is een website die gericht is op groepen die op deze manier hun materiaal willen delen met de wereld. Monique heeft me geholpen zo’n community (sorry voor dat woord, het is voor een goed doel, moet je maar denken) in te richten voor de neerlandistiek.
Je vindt hem hier. Er staat nog niet veel op, eigenlijk alleen wat materiaal dat we tijdens de eerste lockdown een paar jaar geleden verzamelden, toen veel collega’s voor het eerst materiaal begonnen op te nemen.
Help alsjeblieft om deze ruimte verder in te vullen! Dat geldt natuurlijk niet alleen voor Nederlandse neerlandici, maar voor iedereen over de hele wereld die het onderwijs in het Nederlands genegen is. Laten we de wereld een beetje beter maken, zelfs al is het maar een klein beetje.
Berthold van Maris zegt
Dat dat ouderwets zou klinken is niet het probleem van je openingszin.